9 juli, 2012 Petter Knutsson

Det enda receptet på rabarberchutney du behöver

Jag har precis kokat ihop rabarberchutney på årets första rabarberskörd (till och med mitt livs första). Jag har inte publicerat särskilt många recept här på bloggen, främst eftersom jag bara kör efter kokböcker och recept.nu och det känns inte lönt att publicera. Däremot har jag ett recept på rabarberchutney som jag faktiskt inte vet var det kommer från från början (så jag kan inte ge någon credd) men min mor har gjort chutneyn i flera år och jag har alltid älskat den. Och nu fick jag chansen att pröva själv. Nu är receptet efterfrågat av minst en person (min kusin @mallanbe) så here it goes:

Rabarberchutney

500 g rabarber i bitar (ca 7-8 stora rabarberstjälkar)
2  skivade rödlökar
1,5 msk ättika
0,75 dl vatten

Ovanstående ingredienser kokas tillsammans i 10 minuter, därefter:

5 dl socker
1 msk mald ingefära (eftersom jag älskar ingefära och hade färsk hemma tog jag en bit ca 4×4 cm istället som jag finhackade)
1,5 msk curry
2 tsk salt
1 hackad färsk spansk peppar
6 hackade torkade aprikoser

Rör samman allt och koka sakta på svag värme i 30 minuter. Rör då och då så det inte bränner i botten. När det svalnat något häll upp på väl rengjorda glasburkar som du förvärmt och förslut.


Några notes från mig själv
Den blir något simmigare i konsistensen än, säg, mango chutney. Men den stelnar något när den kyls sedan. Jag häller upp mina på varma glasburkar direkt och försluter med lock. Då ska det hålla i några månader i kylen. Man kan också frysa burkarna givetvis. Chutney har ju alltid en mognadsprocess och jag antar att så är fallet med denna också. Några veckor i kylen behöver den säkert för att bli optimal, men den går absolut att äta direkt ur grytan.

Den är helt grym på kex/bröd med brie/ädel på. Den går att använda till grillat kött/kyckling. Det är den enda chutneyn du behöver i sommar och har du rabarber hemma är detta det bästa du kan göra av dem. Förutom någon enstaka rabarberpaj. Jag lovar!

, , , , ,

Säg hej!

Jag vill gärna höra av dig!