31 januari, 2013 Petter Knutsson

En komplett lösning för att sända live på webben – i grym kvalité

Vi har nyligen börjat med livesändningar av kommunfullmäktige på jobbet (i Halmstads kommun). Något som mängder av kommuner gjort i flera år och lagt ner otroligt mycket pengar på. När vi fick uppdraget att ordna sändningar av kommunfullmäktige på nätet började vi i en annan ände än många andra. Istället för att köpa in dyr icke-mobil sändningsutrustning och mjukvara från en proprietär leverantör började vi från början.

Vad behöver man för att göra en högkvalitativ sändning egentligen?

Och hur kan vi få till en sändningsutrustning som trots högkvalitativ bild är portabel och som går att använda vid många andra tillfällen än kommunfullmäktige? Det visade sig att det gick.

Eftersom jag jagat en kostnadseffektiv lösning rätt så länge och en hel del har frågat hur vi har löst det så tänkte jag dela med mig av lösningen här. En fråga som gäckade mig länge var det faktum att HDV-kameror med Firewire hastigt fasats ut från marknaden. Det som tidigare gav möjlighet att hämta in bilden i dataformat direkt in i datorn var helt plötsligt inte så enkelt längre. Jag blev tipsad om kameror med åratal på nacken vars enda fördel var att de hade Firewire ut. De var dock så till åren att de inte gick att få tag på längre, och vettiga kameror med Firewire ut kostar i dag alldeles för mycket (ca 35 000 och uppåt) så det var inget alternativ.

Hela lösningen bygger på skalbarhet och utveckling efter behov. Istället för att köpa det värsta direkt har vi provat oss fram till den lösningen som vi kommer köra ett bra tag framöver. Det inte krävs några specifika tekniska kunskaper för att få detta att fungera utom lite god vilja. Det är mer eller mindre plug-n-play på alltihop.

Hårdvaran

 • MacBook Pro Retina 15″ (främst för att den har SSD-disk och en lite större skärm. Annars fungerar även 13″. Viktigt med RAM-minne och SSD)
 • Blackmagic Intensity Extreme (visade sig fungera rätt mycket bättre än Intensity Shuttle som inte fungerade alls. Fick skicka tillbaka den.)
 • Canon XA10 – En helt suverän kamera! Den ska ha samma bildkvalitet och sensor som det större syskonet Canon XF100 men för ca 7 500 kr mindre.
 • Logitech HD Pro C920 – Webbkameror för täckningsbilder och medan vi ställer in/justerar bilden med XA10. Vi har dem alldeles för långt ifrån för att det ska bli riktigt bra, men de har faktiskt rätt hyfsad bildkvalité.
 • iMic – Eftersom MacBook Pro Retina saknar Line in (crazy!) så behöver vi iMic för att få line in i 3,5 mm tele för att kunna sända med ljudet från ljudsystemet. Vi hade kunnat lösa det med XLR-ingångarna i kameran också, men det hade krävt alldeles för många skarvar på sladdarna för att det ska kännas säkert. Ljudet är extremt viktigt!
 • HDMI-kabel 5 m
 • Thunderbolt-kabel 2 m
 • Ljudkabel (3,5 mm tele direkt från ljudsystemet i lokalen)

Mjukvaran

 • Wirecast Pro – Finns i två versioner. Vi valde Pro främst för stödet för IP-kameror som eventuellt kan pluggas in i framtiden.
 • Telestream Desktop Presenter – för att få hämta in bilden från en presentationsdator som en extra källa (presentationer etc.). Den är gratis!
 • Bambuser Starter – Till en början räcker det för de flesta med Starter-paketet. Överskridande visningstimmar  kostar dessutom rätt lite i jämförelse så det har man förmodligen råd med.

Kopplingschema

Nedan ser du ett komplett kopplingsschema för lösningen. Som du ser är det inte överdrivet konstigt. Och vill du inte använda Mac så kan du ersätta den med en PC istället. Då får du köpa en Intensity Shuttle med USB 3 eller motsvarande men jag garanterar inte att det fungerar. Vill du komma ännu billigare undan än att köpa en Intensity Extreme kan du förmodligen satsa på en UltraStudio MiniRecorder istället (också här utan löfte för funktion). Vi köpte en Intensity Extreme eftersom det är möjligt att hämta in andra källor än bara HDMI (exempelvis Component). Nog snackat. Här är kopplingsschemat:

Klicka för att se större bild

Klicka för att se större bild

Den uppmärksamme noterar kanske att vi även har en Manfrotto-fjärrkontroll till kameran. Det är absolut inget måste men förenklar rejält justering av zoom när man sänder ensam.

Vi har än så länge bara gjort interna testsändningar men de överträffar våra förväntningar! I februari kör vi det skarpt för första gången och du kommer kunna kolla in det här. Det här är förhoppningsvis bara början på många spännande, högkvalitativa och kostnadseffektiva sändningar framöver.

Frågor eller tankar/idéer?

Kommentarerna står till ditt förfogande!

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments (36)

 1. Ser ut som en mycket bra setup. Behöver inte vara så mycket mer komplicerat för att sända live på nätet.

  Kan också bekräfta din upplevelse av Shuttle, vi har inte heller fått det en fungera speciellt bra (under varken mac eller win).

  Sen två kompletterande tips

  – Om man inte har behov av flerkamera, namnskyltar eller annan redigering så finns det gott om boxar som skickar upp strömmen direkt från kamera till streamingleverantören.

  – Glöm inte internetanslutningen, testa den i förväg och se till att den har kapacitet nog. Din livesändning blir aldrig bättre än din internetanslutning 🙂

  • petterknutsson

   Tack för dina kompletterande tips! ”Skönt” att höra ändå att fler haft problem med Shuttle. Har du ett konkret tips på vilken box som skickar direkt från kameran så skriv gärna vilken. Och du har helrätt när det gäller internet. Vi kör via kabel. Och vi testar det noggrant innan varje sändning.

 2. Hejsan. Tack för en grym setup och presentation. En fråga om Intensity Extreme, borde inte UltraStudio Mini Recorder funka lika bra för dina behov?

  • Varsågod! 🙂 Kul att du gillade den. Som jag skriver ovan under rubriken ”Kopplingsschema”:
   ”kan du förmodligen satsa på en UltraStudio MiniRecorder istället (också här utan löfte för funktion). Vi köpte en Intensity Extreme eftersom det är möjligt att hämta in andra källor än bara HDMI (exempelvis Component)”
   så hade en sådan fungerat lika bra för mina behov, just nu. Men jag visste inte riktigt hur framtiden såg ut och om vi ska ha in en ”pro”-kamera till så blir det just en sådan som får skicka in signalen.

   • Ah, tack! MiniRecordern har dock fördelen med en SDI-ingång om ni ska köra häftigare kameror framöver. Nåväl.

    • Det är sant. Men återigen. Då kompletterar jag med en sådan senare. XA10 har ingen SDI och fetare kameror behövs inte i dagsläget. Skalbart som sagt 🙂

 3. Mattias Skoog

  Håller på att packa upp ovan nämnda grejer. Inom kort kör Falkenbergs kommun på exakt samma setup 🙂

 4. Mats

  Om man vill använda sig av fler XA10, hur gör man då? Går det koppla in fler Blackmagic Intensity Extreme för att få in dem i datorn?

  • Hej Mats. Då behöver du en Extreme per kamera. Den kan inte hantera mer än en kamera i taget. Hade jag haft flera XA10 så hade jag nog satsat på flera UltraStudio Mini Recorder istället. http://www.blackmagicdesign.com/products/ultrastudio/ Billigare och tar mindre plats. Tänk dock på att du behöver tillräckligt med ingångar i datorn. I vår sändningsdator har vi två Thunderbolt-ingångar. Den ena upptas av Intensityn, den andra av Ethernet. Så för vår del behöver vi anskaffa en hubb om vi ska köra fler.

  • petterknutsson

   Hej Mats. Då behöver du en Extreme per kamera. Den kan inte hantera mer än en kamera i taget. Hade jag haft flera XA10 så hade jag nog satsat på flera UltraStudio Mini Recorder istället. http://www.blackmagicdesign.com/products/ultrastudio/ Billigare och tar mindre plats. Tänk dock på att du behöver tillräckligt med ingångar i datorn. I vår sändningsdator har vi två Thunderbolt-ingångar. Den ena upptas av Intensityn, den andra av Ethernet. Så för vår del behöver vi anskaffa en hubb om vi ska köra fler.

   • Mats

    Tack för ditt svar. Jag hittade också externt Firewirekort för USB som skulle kunna funka till bärbar dator. Vi har kameror med DV-ut att tillgå. Men UltraStudio Mini Recorder verkar också intressant, om man kan få det att fungera i en hubb.

 5. Anders

  Hej Petter!
  Stort tack för en mycket bra ”guide” till att skapa kvalitativ streaming. Vi funderar på att skaffa om utrustning till vår brottarklubb för att streama våra tävlingar. Nu är det så att det brottas på två-tre mattor parallelt och vi vill streama från alla mattorna. Kan man tänka sig att använda ”finkameran” till en matta och två st webbkameror till de andra mattorna och stream parallelt. Vad behövs ytterliggare till din konfiguration tror du (bortsett från ytterligare en webbcam)?

  • Hej Anders. Ledsen för sent svar. Det går absolut att göra, så länge mattorna inte är för långt från varandra. Men i regel ligger de väl bredvid varandra och då är det ju inga problem. Ska du köra flera webbkameror behöver du bara se till att du har USB-ingångar så det räcker. Annars får du fixa en USB-switch med ström.

 6. Adrian

  Har ni resonerat någonting om den ”faktiska tillgängligheten” på filmerna i efterhand? Målsättningen här är ju vara livesändning och hålla nere budgeten och det är ju inga problem.

  Det jag tänker på är om man vill gå in i efterhand och titta på ett ärende som man är intresserad av så kanske inte ett filmklipp (eller två) från ett fyratimmars sammanträde är det enklaste att sitta och ”spola” i för att hitta till det man är intresserad av.

  Önskemålet hade ju varit uppdelning efter ärende.

  Jag är bara nyfiken på hur diskussionerna har gått hos er.

 7. iBosse

  Hej!

  En fråga angående ditt kopplingsschema.

  Även jag har en Mac BookPro Retina. Jag har två Logitech 910-kameror som kräver var sin USB-port.
  Dessutom har jag en omvandlare för VGA till USB (Epiphan).

  Du har två Logitech 920 plus en iMic.

  Hur löser du det problemet? Det finns bara två USB-portar i datorn.

  iBosse

  • Hej iBosse. Du har upptäckt en bugg i min egen design. Det var tänkt att fungera så från början, men eftersom jag bara har två USB-portar + att det räcker med en kamera + att USB-bussen ändå har lite tufft att jobba, är det bara en av 920 som används. Ska förtydliga det i bloggposten.

   • iBosse

    Tack för svar!

    Då har vi upptäckt samma begränsning.

    Läser man Telestream Forum, som ger svar på de flesta frågor, så är svaret alltid ”en kamera per bus”.

    En lösning jag funderar på just nu är: Belkin Thunderbolt Express Dock, 2.490:- på Apple Store. Lite mycket för en USB-port kan man tycka, men man får ju en del annat också.

    iBosse

 8. Anders Jönsson

  Hej Petter!
  Har du något förslag till ett lite billigare alternativ till Canon XA10. Behöver köra med två kameror så för att hålla min budget skulle jag behöva krypa ner i pris för kamerorna. Väl medveten om att det innebär viss kvalitetssänkning.

  Hälsningar,
  //Anders Jönsson

  • Hej Anders
   Jag vet faktiskt inte. Men en kamera som kan filma med ungefär samma egenskaper som en Canon XA10 bör fungera. Dvs vilken Canon som helst egentligen, med HDMI-utgång.

 9. Björn

  Hej Petter! Har problem med att hitta Extreme-kortet i Wirecast. Det verkar som att datorn (helt ny MB PRO ) inte hittar kortet?

 10. Björn

  Hittade felet i kameran som stod i autoläge. Kortet finns i sysinst men bilden är svart. 🙁 Någon som känner igen problematiken?

 11. Bjarne Engström

  Hej
  Jag får inte blackmagic att funka mot wirecast… Jag har bild när jag tittar i Blackmagic express. Har samma kamera som du beskriver ovan. Men när jag ska lägga till kamera i Wirecast så finns intensety extreme som alternativ, men bilden blir bara svart…

  Frustration. Hjääääälp…

 12. Jonatan

  Hej

  Vad kostade ungefär hela paketet som du har.
  Har tänkt mig liknande men skulle vilja veta på ungefärlig.

  I mitt fall tänkte jag, 3 kameror och projektorns bild med mjukvaran som tar in bilden. Ljudet kommer från en line in kabel.

  MVH
  Jonatan Meyer

 13. Bernt Halvarsson

  Tack Petter,
  Äntligen någon som tydligt och enkelt beskriver vad jag behöver för att nå ut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Säg hej!

Jag vill gärna höra av dig!