31 januari, 2013 Petter Knutsson

En komplett lösning för att sända live på webben – i grym kvalité

Vi har nyligen börjat med livesändningar av kommunfullmäktige på jobbet (i Halmstads kommun). Något som mängder av kommuner gjort i flera år och lagt ner otroligt mycket pengar på. När vi fick uppdraget att ordna sändningar av kommunfullmäktige på nätet började vi i en annan ände än många andra. Istället för att köpa in dyr icke-mobil sändningsutrustning och mjukvara från en proprietär leverantör började vi från början.

Vad behöver man för att göra en högkvalitativ sändning egentligen?

Och hur kan vi få till en sändningsutrustning som trots högkvalitativ bild är portabel och som går att använda vid många andra tillfällen än kommunfullmäktige? Det visade sig att det gick.

Eftersom jag jagat en kostnadseffektiv lösning rätt så länge och en hel del har frågat hur vi har löst det så tänkte jag dela med mig av lösningen här. En fråga som gäckade mig länge var det faktum att HDV-kameror med Firewire hastigt fasats ut från marknaden. Det som tidigare gav möjlighet att hämta in bilden i dataformat direkt in i datorn var helt plötsligt inte så enkelt längre. Jag blev tipsad om kameror med åratal på nacken vars enda fördel var att de hade Firewire ut. De var dock så till åren att de inte gick att få tag på längre, och vettiga kameror med Firewire ut kostar i dag alldeles för mycket (ca 35 000 och uppåt) så det var inget alternativ.

Hela lösningen bygger på skalbarhet och utveckling efter behov. Istället för att köpa det värsta direkt har vi provat oss fram till den lösningen som vi kommer köra ett bra tag framöver. Det inte krävs några specifika tekniska kunskaper för att få detta att fungera utom lite god vilja. Det är mer eller mindre plug-n-play på alltihop.

Hårdvaran

 • MacBook Pro Retina 15″ (främst för att den har SSD-disk och en lite större skärm. Annars fungerar även 13″. Viktigt med RAM-minne och SSD)
 • Blackmagic Intensity Extreme (visade sig fungera rätt mycket bättre än Intensity Shuttle som inte fungerade alls. Fick skicka tillbaka den.)
 • Canon XA10 – En helt suverän kamera! Den ska ha samma bildkvalitet och sensor som det större syskonet Canon XF100 men för ca 7 500 kr mindre.
 • Logitech HD Pro C920 – Webbkameror för täckningsbilder och medan vi ställer in/justerar bilden med XA10. Vi har dem alldeles för långt ifrån för att det ska bli riktigt bra, men de har faktiskt rätt hyfsad bildkvalité.
 • iMic – Eftersom MacBook Pro Retina saknar Line in (crazy!) så behöver vi iMic för att få line in i 3,5 mm tele för att kunna sända med ljudet från ljudsystemet. Vi hade kunnat lösa det med XLR-ingångarna i kameran också, men det hade krävt alldeles för många skarvar på sladdarna för att det ska kännas säkert. Ljudet är extremt viktigt!
 • HDMI-kabel 5 m
 • Thunderbolt-kabel 2 m
 • Ljudkabel (3,5 mm tele direkt från ljudsystemet i lokalen)

Mjukvaran

 • Wirecast Pro – Finns i två versioner. Vi valde Pro främst för stödet för IP-kameror som eventuellt kan pluggas in i framtiden.
 • Telestream Desktop Presenter – för att få hämta in bilden från en presentationsdator som en extra källa (presentationer etc.). Den är gratis!
 • Bambuser Starter – Till en början räcker det för de flesta med Starter-paketet. Överskridande visningstimmar  kostar dessutom rätt lite i jämförelse så det har man förmodligen råd med.

Kopplingschema

Nedan ser du ett komplett kopplingsschema för lösningen. Som du ser är det inte överdrivet konstigt. Och vill du inte använda Mac så kan du ersätta den med en PC istället. Då får du köpa en Intensity Shuttle med USB 3 eller motsvarande men jag garanterar inte att det fungerar. Vill du komma ännu billigare undan än att köpa en Intensity Extreme kan du förmodligen satsa på en UltraStudio MiniRecorder istället (också här utan löfte för funktion). Vi köpte en Intensity Extreme eftersom det är möjligt att hämta in andra källor än bara HDMI (exempelvis Component). Nog snackat. Här är kopplingsschemat:

Klicka för att se större bild

Klicka för att se större bild

Den uppmärksamme noterar kanske att vi även har en Manfrotto-fjärrkontroll till kameran. Det är absolut inget måste men förenklar rejält justering av zoom när man sänder ensam.

Vi har än så länge bara gjort interna testsändningar men de överträffar våra förväntningar! I februari kör vi det skarpt för första gången och du kommer kunna kolla in det här. Det här är förhoppningsvis bara början på många spännande, högkvalitativa och kostnadseffektiva sändningar framöver.

Frågor eller tankar/idéer?

Kommentarerna står till ditt förfogande!

, , , , , , , , , , , , , ,

Säg hej!

Jag vill gärna höra av dig!