15 september, 2013 Petter Knutsson

Gröna tomater som inte mognat? Gör chutney eller sylta dem!

I ett par år nu har jag lekt hemmaodlare av grönsaker och diverse bär och tomater har varit ett givet inslag varje sommar. Dessvärre saknar jag ett växthus vilket gör att jag har svårt att få fart på dem. Minnet från sommarvädret 2012 ska vi helst gräva ner bakom något uthus och glömma bort, men den här sommaren har varit så mycket bättre. Det har dock inte räckt för att göra hela tomatskörden mogen och nu när det börjar bli kallare har jag funderat på om det inte går att göra något med alla sköna gröna körsbärstomater. Och det fanns det ju! Nu står det både syltade gröna tomater och chutney i kylen och gottar till sig, och det smakar fantastiskt!

Här hittar du de recepten som jag körde efter, men det finns många olika varianter där ute.

Het chutney på gröna tomater

 • 1 kg gröna tomater (jag använde nästan uteslutande körsbärstomater men det fungerar säkert med andra med)
 • 250 g råsocker
 • 1-2 msk honung
 • 4-5 vitlöksklyftor
 • 1 spansk pepparfrukt (urkärnad och fintärnad)
 • 2 tsk färsk riven ingefära
 • 2 limefrukter (rivet skal och saft)
 • 1½ dl vitvinsvinäger
 • ½ tsk stött kardemumma (jag använde vanlig mald bara)
 • 2 bitar kanelstång
 • ev. lite flytande pektin (detta skippade jag, det ska inte behövas)

Det är så grymt vackert att göra chutneySkär tomaterna i grövre tärningar och lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna (förutom pektinet) i en gryta. Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 1 timma, rör om lite då och då. Smaka av och se om sötman och syran stämmer. Skulle chutneyn kännas för tunn, så kan man med fördel tillsätta lite pektin. Häll upp i väl rengjorda burkar och förslut genast. Låt chutneyn mogna i ca 1-2 veckor. Därefter brukar jag frysa det jag inte ska äta de närmaste månaderna. Då håller de ”hur länge som helst”. Chutneyn passar enligt mig till allt, men gott till kött och fisk och även till kraftiga ostar (extra gött till riktigt salta förmodligen då det inte är något salt i chutneyn).

Receptet lånade jag från Sveriges Radio P1 och programmet Meny.

Syltade gröna tomater

 • 1 kg små gröna fasta tomater (jag använde körsbärstomater)
 • vatten och salt
 • Till lagen:
 • 2 dl ättiksprit + 3 dl vatten
 • 4 dl strösocker
 • 10 hela kryddnejlikor
 • 1 kanelstång

Koka tomaterna i lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter (eller ens det). Ta upp och lägg i burkar. Koka upp lagen och häll den kokande över tomaterna. Sätt på locket och låt stå över natten. Dagen efter häller du försiktigt av lagen och kokar upp den på nytt. Skumma och låt kallna och häll den sedan över tomaterna igen. Inläggningen är klar att ätas direkt men håller hela vintern om du förvarar den svalt. Det här var löjligt enkelt så pallar du inte chutneyn så gör åtminstone det här. Receptet har jag lånat från skanskan.se. Du kan också kolla in ett annat recept om du vill sylta tomater och ge dem lite ”chutney-feeling”.

Så har du omogna tomater, som inom kort kommer tillintetgöras av frosten, så sätt igång! Det är så fenomenalt gôtt att ha sådant här i kylen i vinter. Och har du rabarber, så missa inte mitt recept på rabarberchutney!

, , , , ,

Säg hej!

Jag vill gärna höra av dig!