This is your blog

The daily Post

Tips för dig som ska till New York och en nyfunnen kärlek till Foursquare

Koreansk grill på Dokebi Jag har nyligen kommit hem från mitt första besök i New York. Det är ingen överdrift att säga att det är en galet underbar stad. Galen. Och underbar. Och jag längtar redan till nästa gång jag ska dit. Jag har förmånen att ha en bror som bor där vilket gjorde min vistelse extra bra. Guidning från ”the locals” är den absolut bästa, då man får uppleva det som bara håller hög ”klass” . Ställen som är värda att lägga tid på helt enkelt. Och här kommer ett par snabba tips för dig som ska till New York och som vill gå till riktigt bra men ändå hyfsat vettigt prissätta restauranger, barer och andra trevligheter:

  • Rabbithole – 352 Bedford Ave btwn S 3rd & S 4th St., Brooklyn, NY
    Grym hipsterkänsla och en riktigt, riktigt trevlig brunch. Eggs Benedict säger jag bara…
  • Whyte Hotel Rooftop – Brooklyn, New York
    Kanske den bästa kvällsutsikten du kan få i New York, överblickande stora delar av Manhattans skyline. Kan vara lite väntetid för att komma upp till baren på taket men väl där kommer du inte ångra dig.
  • The Spotted Pig – 314 W 11th St (at Greenwich St), New York
    En så kallad gastropub som klassas som en av de trendigaste just nu i New York. Rätt så pricy, men de serverar en av de bästa burgarna du kan tänka dig. Och en massa annan mat för den delen. Jag beställde burgaren. Med shoestring fries. Gör du det blir du inte besviken. Trivia: Jay-Z  är delägare i restaurangen.
  • Radegast Hall & Biergarten – 113 N 3rd St (at Berry St), Brooklyn
    En tysk ölhall i Williamsburg, Brooklyn. Vad kan gå fel? En öllista som heter duga och tydligen ett jäkla ompa-bompa-ös vid vissa tider på dygnet (dock inte när jag var där, bara bra öl)
  • Dokebi – 199 Grand St (btwn Bedford & Driggs Ave.), Brooklyn
    Jag älskar koreansk mat. Så när alternativet fanns var jag inte sen på att hugga det. Och se till att få ett bord med grill så du får tillaga maten själv. Helt underbart ställe och grym mat.
  • Barcade – 388 Union Ave (btwn Ainslie & Powers St), Brooklyn
    Gillar du arkadspel från åttiotalet så kommer du att älska det här stället! En rätt liten bar, och resten av väggarna täckta med arkadmaskiner. Allt från Pacman och Frogger till Robocop. 25 cent per spel och en schysst öllista. In och spela!

Resten av listan på 20 ställen som är riktigt bra i New York hittar du här. Jag hade faktiskt tappat hoppet om Foursquare här i hemma men i New York blev jag nykär. Har du ett gammalt dammigt konto så dra igång det när du är där eller signa upp inför resan. Det är en potentiell guldgruva när det gäller att hitta ställen som verkar vettiga, utanför guideböckerna. Där folk faktiskt besökt, och tyckt om ställena. Det är som att ha din egen ”local” i fickan.

Och som extramaterial, en time-lapse över en fantastisk solnedgång över Manhattan och de tre broarna som jag passade på att göra en dag då det var vackert väder. Lik den vyn som du faktiskt får från Whyte Hotel:

Har du något tips? Dela med dig i kommentarerna nedan!

Nytt projekt: Offentligheten – en podcast om webb och digitala medier i offentlig sektor

Offentligheten - en podcast om webb och digitala medier i offentlig sektor

Då var vi igång! Idén föddes för inte ens två veckor sedan och nu är vi live på Offentligheten.se med vårt första podcast-avsnitt om webb och digitala medier i offentlig sektor. I en minibuss på väg till Örebro satt jag och Mattias Skoog och spånade idéer och vi hade båda intresse av att prova podcast som teknik. Innehållet var egentligen rätt givet, och det finns inte någon liknande på marknaden.

På 45 minuter hade vi fixat domän, riggat webbhotell, bokat första gästen (Joakim Jardenberg) och skrivit stora delar av manus. Det är också något som jag personligen velat prova länge, för att lära mig mer om tekniken bakom och hur distribution av ljud fungerar på ett djupare plan.

Resultatet tycker vi blev över vår egen förväntan för att vara första avsnittet. Du kan lyssna på offentligheten.se eller nedan. Vad tycker du?

https://soundcloud.com/offentligheten/offentligheten-avsnitt-1

Och om du gillar den, vad vill du höra i kommande avsnitt? Vi har ännu inte bestämt distributionstakt så jag kan inte säga nästa vecka eller månad ännu men förhoppningen är att vi kan köra minst en gång i månaden i alla fall.

Föreläsning om video och sociala medier – både under kris och i det dagliga arbetet

Att använda sociala medier och video i kriskommunikation har minst sagt väckt intresse i kommun- och myndighets-Sverige. Och det är en bra grej. Sociala medier kan inte bli viktigare att hantera väl än under just en kris. Och i kombination med enkla, effektiva videoproduktioner för att förmedla budskap så kan vi ta kriskommunikation till nästa nivå. Att använda rörlig bild och ljud för att förmedla budskap snabbt och tillgängligt är näst intill oslagbart. Det ska eller kan aldrig ersätta textbaserad information och kommunikation helt och hållet men det är ett riktigt välfungerande komplement. Rätt utfört.

Jag höll i dag en föreläsning (i tjänsten) på just detta ämnet, så är du nyfiken har du den i sin helhet här.

Videoproduktion när det brinner (eller inte)

Vill du veta mer kring branden som jag använder exempel från, kan du kolla in min föreläsning från Internetdagarna 2012. Är du nyfiken på det livesändnings-kit som jag refererar till hittar du det här.

Gröna tomater som inte mognat? Gör chutney eller sylta dem!

I ett par år nu har jag lekt hemmaodlare av grönsaker och diverse bär och tomater har varit ett givet inslag varje sommar. Dessvärre saknar jag ett växthus vilket gör att jag har svårt att få fart på dem. Minnet från sommarvädret 2012 ska vi helst gräva ner bakom något uthus och glömma bort, men den här sommaren har varit så mycket bättre. Det har dock inte räckt för att göra hela tomatskörden mogen och nu när det börjar bli kallare har jag funderat på om det inte går att göra något med alla sköna gröna körsbärstomater. Och det fanns det ju! Nu står det både syltade gröna tomater och chutney i kylen och gottar till sig, och det smakar fantastiskt!

Här hittar du de recepten som jag körde efter, men det finns många olika varianter där ute.

Het chutney på gröna tomater

  • 1 kg gröna tomater (jag använde nästan uteslutande körsbärstomater men det fungerar säkert med andra med)
  • 250 g råsocker
  • 1-2 msk honung
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 1 spansk pepparfrukt (urkärnad och fintärnad)
  • 2 tsk färsk riven ingefära
  • 2 limefrukter (rivet skal och saft)
  • 1½ dl vitvinsvinäger
  • ½ tsk stött kardemumma (jag använde vanlig mald bara)
  • 2 bitar kanelstång
  • ev. lite flytande pektin (detta skippade jag, det ska inte behövas)

Det är så grymt vackert att göra chutneySkär tomaterna i grövre tärningar och lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna (förutom pektinet) i en gryta. Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 1 timma, rör om lite då och då. Smaka av och se om sötman och syran stämmer. Skulle chutneyn kännas för tunn, så kan man med fördel tillsätta lite pektin. Häll upp i väl rengjorda burkar och förslut genast. Låt chutneyn mogna i ca 1-2 veckor. Därefter brukar jag frysa det jag inte ska äta de närmaste månaderna. Då håller de ”hur länge som helst”. Chutneyn passar enligt mig till allt, men gott till kött och fisk och även till kraftiga ostar (extra gött till riktigt salta förmodligen då det inte är något salt i chutneyn).

Receptet lånade jag från Sveriges Radio P1 och programmet Meny.

Syltade gröna tomater

  • 1 kg små gröna fasta tomater (jag använde körsbärstomater)
  • vatten och salt
  • Till lagen:
  • 2 dl ättiksprit + 3 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 10 hela kryddnejlikor
  • 1 kanelstång

Koka tomaterna i lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter (eller ens det). Ta upp och lägg i burkar. Koka upp lagen och häll den kokande över tomaterna. Sätt på locket och låt stå över natten. Dagen efter häller du försiktigt av lagen och kokar upp den på nytt. Skumma och låt kallna och häll den sedan över tomaterna igen. Inläggningen är klar att ätas direkt men håller hela vintern om du förvarar den svalt. Det här var löjligt enkelt så pallar du inte chutneyn så gör åtminstone det här. Receptet har jag lånat från skanskan.se. Du kan också kolla in ett annat recept om du vill sylta tomater och ge dem lite ”chutney-feeling”.

Så har du omogna tomater, som inom kort kommer tillintetgöras av frosten, så sätt igång! Det är så fenomenalt gôtt att ha sådant här i kylen i vinter. Och har du rabarber, så missa inte mitt recept på rabarberchutney!

Arbetsplats 3.0 – Framtidens kontorsmiljö

Arbetsplatserna för oss kontorsarbetare har gått från att vara slutna kontor med stängda dörrar till mer och mer öppet (jag bortser medvetet från 20/30-talets textproduktionsindustrier med öppna landskap och maskinskrivning som enda punkt på agendan. Det var enklare att närma vid boskapsskötsel när det kommer till fysisk arbetsmiljö). Fler och fler går över till öppna landskap där mobilitet och samverkan främjas något. Men räcker det? Jag anser att det inte gör det.

Ett exempel på en stimulerande arbetsmiljö hos Skype

För att locka framtidens medarbetare krävs något helt annat. Arbetsplats 3.0. En stimulerande miljö där all teknik finns tillgänglig men som inte är i vägen. Blixtsnabbt internet, dynamisk belysning med dagsljusinsläpp och eluttag överallt är en självklarhet. Planlösningen behöver inte alls vara öppen utan varierande. Men det ska vara upptill medarbetaren själv hur man vill arbeta under dagen. Ett mindre kontor att sitta i kanske passar ena dagen medan ett workshop-liknande rum passar den andra dagen. Eller varför inte arbeta i en caféliknande miljö.

Netzkern’s Wuppertal Headquarters - Också stimulerande

I San Francisco har ett ställe som kallas Workshop Café öppnat. De erbjuder i princip allt jag nämnde ovan. Plus kaffe. Och det till en summa av $2 i timmen. Din närvaro registreras i deras egen app och du bli debiterad därefter. Varken mer eller mindre. Och du riskerar inte att bli bortsjasad av någon irriterad caféägare. Men det är en affärsidé det, och något jag kanske inte tror helt på i Sverige. Kanske i Stockholm, men på mycket få ställen utöver det. Men idén är så fenomenal. Detta behöver företag, myndigheter och kommuner anamma. Varför är det så att behovet av en sådan här verksamhet uppstår? Jo, för medarbetare av i dag kräver mer, och kräver något annorlunda. Något mer stimulerande.

Det är genom möten som kreativitet och nya lösningar i arbetet föds. Men inte genom möten som de ser ut i dag. Vad vi behöver i dagens kontorsmiljöer är platser att träffas över gränser och spontant där man befinner sig för tillfället.Vi behöver mindre ytor som får oss att känna oss bekväma. Vi behöver givetvis lära oss att planera de lite mer uppstyrda mötena, men det är ett helt annat blogginlägg. Jag kräver inte att alla kontor helt plötsligt ska se ut som Google HQ. Men någonstans måste man börja. Nu börjar jag striden. För arbetsplats 3.0.

Läs också Linda Nordgrens blogginlägg ”Efter flextid är det dags för flexplats” som är mycket intressant i sammanhanget.

Vad tycker du? Har arbetsplatser av i dag vad som krävs arbetsmiljömässigt? 

Entréträdgården är klar!

Projektet som beräknades vara klart innan semestern och till en budget som motsvarade en tredjedel av vad slutsumman till slut blev, är nu i princip klart. Jag började i april och det tog trots allt ett par dagar av min semester. Nu är även asfalteringen på den breddade uppfarten på plats. Givetvis är det en del växter som ska på plats som får väntas lite med men grunden är i alla fall satt och det var målet. Att blogga om trädgårdsprojektet var nästan svårare än arbetet men här hittar du ritningen jag utgår från.

Gräsmattan ska egentligen vara grön på bilden, men det var mitt under den svåraste torkan

En bit in i all grävning, för flera månader sedan, såg det ut så här men bilden är tagen från andra hållet. Det är minst sagt en stor skillnad och jag är mycket nöjd med hur det har blivit. Nu håller jag bara alla tummar för att inte ogräset ska få ett för hårt grepp i singeln framöver.

trädgård

Och framförallt, jag har gjort allt själv. Eller ja, jag hade aldrig klarat det utan min pappas hjälp. Tack pappa! Och tack alla andra som hjälpte till att lassa ut över 14 ton material, Richard, Skalis och mamma. Och givetvis Helena!

I korthet är bland annat det här planterat entréträdgården:

Jag kan faktiskt lämna datorn och ägna mig åt lite hederligt kroppsarbete iblandStensättningen är ingen märkvärdig utan standard 40×40-plattor som är stilrena, slitstarka och bland det snyggaste enligt mig. Singeln blev, trots viss skepsis, riktigt bra. Det är helt vanlig gårds-/natursingel som dessutom är riktigt billig jämförelsevis. Stålkanter som kommer att rosta snyggt skiljer rabatterna från singeln och övrig plantering.

Vad har jag lärt mig?

  • Trädgårdsprojekt tar tid (det visste jag men det tar lätt längre tid än vad man tänkt sig)
  • Trädgårdsprojekt kostar pengar (det visste jag men det blir lätt dyrare än vad man tänkt sig)
  • Hjälp från mödrar, fäder, släkt och vänner kan inte överskattas
  • Det oväntade kan hända (som att proffshjälp nummer ett, min far, fick ryggskott dagen innan en leverans av 14 ton material)

Jag förevigade en del av allt arbete med en timelapse. Har du tre minuter över så kan du se hur vi slet en högsommardag i juli. Men det var värt det.

Så snabbar du upp din WordPress-sajt

Jag har under årens lopp, från och till, haft problem med laddtider på min blogg. Jag har använt WordPress i mer än fem år och körde som många andra med ett budgetwebbhotell till en början (one.com). Det fungerar kanske för enklare sajter och om man inte har några större krav på laddtid och upptid men för två år sedan fick jag nog och bytte till FS Data istället. Laddtiden förbättrades en hel del, men det var fortfarande en relativt seg sajt. Och bryr man sig minsta lilla om SEO så vet man att Google älskar snabba sajter.

Så när Jonathan Sulo publicerade en uppdaterad guide till en snabbare WordPress-installation så tog jag mig i kragen och satte igång. Eller satte igång och satte igång. Jag lade ner max en timme på de första insatserna i guiden och det hade solklara resultat på hastigheten.

Innan jag startade guiden gjorde jag ett laddtest med verktyget GTmetrix för att ha något att jämföra med. Den visade onekligen rätt dystra siffror. Betyget D enligt YSlow och en laddtid på 6,56 sekunder. Storleken på sidan var 1,47MB. Och i en tid då mobila besökare blir allt fler är det långt från OK, oavsett vilken sajt det handlar om egentligen.

Sajten innan optimering

Efter de första insatserna, med förändringar i .htaccess, uppdatering till PHP 5.5 och installation av WP Supercache (med Jonathans inställningsrekommendationer) såg jag direkta resultat.

Storleken på sidan är nu nästan hälften jämfört med innan och sidan laddar på 3.71 sekunder. Alltså nästan tre sekunder snabbare än än tidigare. Betygen för Page Speed och YSlow ser också mycket bättre ut.

Petterknutsson.se efter optimering

 

Och då är jag inte ens färdig med hela guiden ännu. Jag ska lägga till att jag tog bort två tillägg/widgets samtidigt som jag gjorde optimeringen. Den ena visade mitt Instagram-flöde och den andra en spellista från Spotify. Nu ska jag jaga fatt på snabbare sätt att visa åtminstone Instagram-flödet.

Så sätt igång själv nu, och optimera din WordPress-installation med den grymma guiden som du hittar hos FS Data. Låt oss göra webben snabbare!

Dessutom är det kul att leka webbtekniker för en liten stund.

Säg hej!

Jag vill gärna höra av dig!