Övertalningsproblem…


En dummie, producerad av mig själv, över hur annonsen skulle se ut, egenillustrerad bild eftersom jag inte hittade någon som passade.

Imorgon är det seminarium i skolan då jag ska presentera mitt senaste arbete. Vi skulle välja ett övertalningsproblem och skriva en övertalande text för att antingen förhindra eller framkalla ett beteende. Mitt första val föll på att övertala barnfamiljer i storstäder att flytta till landet men i lördags på jobbet slog det mig. Jag ska skriva en text för att övertala ungdomar att inte åka svarttaxi, med tanke på riskerna det medför.
Kan verka löjligt kanske, men faktum är att det inträffar en hel del händelser. Exempelvis det här.
Lite har det att göra med att jag själv är taxichaufför, men även att personer jag känner råkat illa ut. Och kan man anknyta verklig erfarenhet till en skoluppgift blir resultatet ännu bättre anser jag.
——-
Texten i annonsen:

Klockan 01.23 skulle Jens, 16 år, ta sig hem från stan efter att ha umgåtts med sina vänner. Han orkade inte gå de tre kilometerna hem och passande nog kom det en man som erbjöd Jens skjuts hem för 50 kr. Jens blev givetvis glad, så billigt!
Färden bar däremot inte hemåt utan åt ett helt annat håll. Färden slutade på ett industriområde i staden där tre andra män stod och väntade. De drog ut Jens ur bilen, rånade och misshandlade honom.
Det hela slutade med att Jens avled av sina skador, skallfrakturer på tre ställen och en krossad mjälte. Det de tre männen fick tag på var en mobiltelefon och 120 kronor i kontanter. Efter detta åkte chauffören tillbaka till centrum för att hämta nästa ”kund”.
Jens förlorade sitt liv. Han ville ju bara komma hem. Hur mycket är ditt liv värt?
Riskerna med att åka svarttaxi är mycket stora. Rån, misshandel och våldtäkt är vanligt förekommande.
Det som hände Jens kan hända dig. Kom hem säkert efter du har varit på stan – åk med en riktig taxi.

Hur vet jag om det är en riktig taxi?

  • En registrerad taxi ska ha gula registreringsskyltar och ett årsmärke i framrutan som visar att den är registrerad hos länsstyrelsen.
  • Chauffören ska ha sin legitimation på en synlig plats – har chauffören ingen legitimation framme – åk med en annan chaufför.
  • Du ska kunna se prisinformation från alla platser i fordonet.

Många taxibilar monterar alkolås och kameror i sina bilar idag, vilket garanterar en nykter chaufför och en säker färd för dig som kund.
——-

Övertalade?
OBS!
Fallet och namnet är fingerat, men dock ”inspirerat” av verkliga händelser
Kanske borde sälja in idén hos Svenska Taxiförbundet…

2 kommentarer

Absolut! Sicken himla bra grej, sånt här behövs verkligen. Texten är jättebra, kan bli bättre (tänker på att det blir upprepning av ”färden” och på att ”han ville ju bara komma hem” kanske är lite för barnsligt skrivet, det håller inte samma objektivitet som resten av texten, kanske ”Det enda han ville var att komma hem” hade varit bättre.. Eller om meningen slopas helt o hållet kanske..) men duger absolut! Skicka in den!! .y

Det är lite upprepningar här och där ja… Det där med det barnsliga grundar sig i min målgruppsanpassning, risk för att låta lite för dramatiskt dock. Men enligt läraren på seminariet igår så var det ”begåvat skriven text och ett bra upplägg”.
För att vara sagt av en så känd person inom kommunikationsvetenskapen som Lars Palm så är det ju rätt så bra. Men jag tror att jag skippar att skicka in den, var mest en skojig idé 🙂