petterknutsson.se har haft semester…

Skrea strand - ett gott tillhåll på en skön semester
Det höll att blogga några dagar i början på min semester när det ändå var dåligt väder, men med det sköna vädret försvann lusten att sitta vid datorn och väl var väl det egentligen. Idag återgick jag till samma gamla vanliga lunk när jag åkte till Halmstad i riktigt hällregn. Av någon anledning fylldes jag inte av någon direkt vällust av det dåliga vädret. Man kan ju tycka att det är lämpligt att det är dåligt väder när man ska börja arbeta men det gjorde bara det hela till något mycket olustigt. Batterierna är väl inte direkt fullt laddade. Hade lätt kunnat ta en vecka till men någon form av vila har jag nog ändå fått. Det var trots allt min första riktiga sommarsemester sedan sommarlovet då jag var tolv. Och det är några riktigt sköna kvällar som fortfarande väntar. Sommaren är långt ifrån över men det är ändå en skillnad på att vara ledig eller som nu, gå till jobbet fem dagar i veckan. Bitter? Nej, bara sugen på att vara ledig…liiite till.
För den som är sugen på att se några bilder från min sommarledighet kan se dem på min flickr
Nu ökar jag tempot på petterknutsson.se igen så nu går det att återkomma hit utan att behöva känna sig besviken eller snuvad.

1 kommentar

Under söndagen såldes den miljonte Iphone 3G, enligt Apples egen försäljningsstatistik. Att telefonen skulle sälja bra första helgen känns knappast förvånande med tanke på de köer som bildades timmarna innan butikspremiären. Tre dagar tog det för Iphone 3G att säljas i en miljon exemplar världen över. Föregångaren nådde en miljon sålda exemplar efter 74 dagar, påpekar Apple själva.
Det är naturligtvis upp till var och en att bilda en egen uppfattning om hur bra starten för Iphone 3G är. Den ursprungliga Iphone hade butikspremiär i USA kvällen den 29:e juni förra året. De första 30 timmarna såldes 270 000 exemplar. Nya Iphone 3G har i genomsnitt de tre första dagarna sålts i cirka 300 000 exemplar per dag (Asien och Europa hade butikspremiärer minst flera timmar innan den 11:e juli nådde USA:s östkust). Dessutom har nya Iphone 3G sålts i 21 länder, till skillnad från föregångaren som endast såldes i USA.
Iphone 3G:s premiärhelg kan ses i ett större perspektiv. Apples uttalade målsättning är att nå en procent av mobilkakan, vilket är en blygsam andel jämfört med världens fem största tillverkare. Den genomsnittliga försäljningen per dag under årets första kvartal startar vid omkring en kvarts miljon enheter för de fem största tillverkarna. Världsettan Nokia säljer drygt en miljon mobiltelefoner om dagen i genomsnitt.
Jämfört med de mindre konkurrenterna drar Apple ifrån dessa. Apple har lyckats med det som exempelvis Palm inte lyckats med – att ta klivet från en relativt framgångsrik handhållen enhet (handdator/musikspelare) till en mobiltelefon. Palm har ännu inte lyckats sälja mer än en miljon mobiler per kvartal, vilket Apple gjorde redan under första hela kvartalet (juli-september 2007).
Samtidigt med försäljningsstatistiken för Iphone passar Apple på att meddela hur starten för App Store varit. App Store finns förinstallerad i Iphone 3G, och finns som gratis uppdatering till Iphone samt som kostnadsbelagd uppdatering till Ipod Touch. Således finns det betydligt fler än en miljon Iphone 3G-ägare som kan installera fler program till Apples handhållna prylar.
Användabasen för App Store, som är minst en miljon till antalet, har totalt sett laddat ner 10 miljoner kopior från katalogen, som vuxit från cirka 500 till 800 titlar under helgen, där gratisprogrammen har ökat från cirka 125 till 200 titlar under samma period. Det framgår inte hur fördelningen är mellan gratis- och betalprogram för de nedladdade kopiorna.
Av: Carl-Johan Eelde