hälsningar från skogen – om livet i ullaredstrakten

I helgen såg vi dokumentärfilmen ”Hälsningar från skogen” av Mikael Cee Karlsson. En dokumentär från det lilla samhället Gällared med omnejd. Jag hade inga direkta förväntningar på filmen mer än att jag tyckte filmen verkade stilistiskt snygg utifrån trailern sett och det var den också. Filmen inleds med en skön kameraåkning genom ett tryggt svenskt samhälle på landsbygden, för att abrupt avbrytas av en misstänksam invånare som undrar varför några grabbar åker runt med kamera i bilen och filmar husen. Känns typiskt småsamhälle.
Huvudrollerna i filmen är det medelålders paret Hans och Gun-Britt, Bertil som är en lite skum fotograf och granplanterare samt ”guldkungen” Bent. Vi får en inblick i deras vardag men jag söker lite mer fakta i en dokumentär än den som levereras. Det är som sagt mest snygga scener som inte säger så mycket. Filmen lämnar fältet öppet för egna tolkningar. Jag hade till exempel velat veta mer om fotografen och varför han går konstant går runt och tar, till synes, meningslösa bilder. Jag vill veta varför kungen är som han är och jag vill veta mer om paret och (vad jag tror är) mannens smygande alkoholmissbruk. Men jag får inte reda på något. Och kanske är det det som är grejen med filmen också. Jag antar det.
Vad som gjorde den extra intressant för mig är att den (bland annat) är inspelad i de trakterna där jag gick på högstadiet, i Ullared. Också intressant är den smygande fotografen som man från och till stött på under hela sin uppväxt. Först på många av de fotbollsmatcher jag spelade och därefter under min tid på McDonalds där han kunde spendera hela kvällar i restaurangen där han gick runt och letade intressanta objekt att ta bilder på. Men oftast gick han bara runt. Nu låter det som han förföljer mig, men jag tror att många falkenbergare med mig stött på honom vid ett flertal tillfällen. Alla vet vem han är i alla fall. Det har till och med bildats myter kring fotografen som klassikern att han inte har någon film i kameran, men det har man fått reda på att han har. Han lär ha sjukt många bilder hemma. Måtte någon gå igenom dem någon gång och fixa en ordentlig utställning.
Trailer för dokumentärfilmen ”Hälsningar från skogen”

Ni kan själva kolla på filmen för blygsamma 19 kr här.
Filmen såg vi via betalvideotjänsten Headweb där man både kan streama film direkt i webbläsaren eller ladda hem en film för att bränna ut på DVD. Fungerade helt OK som ett legalt alternativ och det är helt klart intressant. Dessutom inga kryptiska DRM-skydd eller konstiga format. Kan bli bra. Det låter som ett reklaminlägg men det är det inte. Tro mig. Tycker att den här formen av tjänster bör uppmärksammas så kraven ökar på dem att leverera film snabbt, enkelt och billigt. Och kanske framför allt, lagligt. Inte minst i dessa tider med IPRED och allt.

3 kommentarer

Angående skumma fotografen:
Jag som är lite ”pensionärig” av mig är ibland på Allsången i Fbg. Han är alltid där! Uppe på scenen (gärna ståendes framför artisten), ute i publiken och i korvstånden. Tydligen har hans fru någon anknytning till arrangemanget. Hon spelar och sjunger varje år Falkenbergsvisan. Och ja, han fotograferar när hon är uppe på scen.

Hehe, ”pensionärig” 🙂 Det är något skumt med honom. Han är överallt. Att han har fru förvånar mig. Det trodde jag inte. Han verkar så ensam i filmen när han sitter där och sorterar sina bilder.

Har forskat lite om fotografen. Farmor kommer ifrån Gällared.
Han heter Bertil, är inte gift och har ca 40 000 bilder enligt farfar.
Det var jag som tog för givet att han var gift med sångdamen. De sitter alltid jämte varandra.