nytt jobb i rådande lågkonjuktur

bild-11
Snart har jag gjort mitt som webbkoordinator på Högskolan i Halmstad. 1 juli börjar ett nytt äventyr som projektledare för Halmstads kommuns nya webbplats. Efter en lång rekryteringsprocess har jag äntligen skrivit på anställningskontraktet. Jobbet går ut på att, inte helt otippat, vara ”spindeln i nätet” i framtagandet av Halmstads nya webbplats. Det inbegriper kontakter med leverantörer av form och struktur, kontakter med webbadministratörer på de olika förvaltningarna och enheterna och att skapa den framtida webborganisationen. Jag kommer garanterat att få användning av mitt stora intresse för webb i allmänhet då titeln lika gärna kunnat vara webbarkitekt. Det är en riktig utmaning att få en kommunal webbplats att tilltala alla målgrupper. I och för sig ett näst intill omöjligt uppdrag. Alla kan inte bli nöjda. Kompromisser måste göras men de får vara såpass väl uttänkta att de flesta inte märker av dem. Men vem vet, kanske kan man få fram en webbplats som gör succé på alla nivåer. Det är i alla fall målet. Sedan får man se hur det slutar.
Under min tid på Högskolan har jag blivit lärt mig otroligt mycket om webbarbete i en större organisation. Detta är givetvis något jag tar med mig in i arbetet med Halmstads nya webbplats. Tillgänglighet har blivit en av hjärtefrågorna (en omedveten ordvits) för mig då en välbyggd webbplats gagnar de flesta, oavsett funktionshinder. En tillgänglig webbplats är dessutom ofta(st) en sökmotoroptimerad webbplats, något som bara är en vinst. Sökmotoroptimering är något av ett trendord numera. Personligen tror jag inte mycket på sponsrade länkar, länksamlingar etc. Jag tror på bra och kärnfullt innehåll och struktur, både i innehåll och kod. Har man tillräckligt bra kvalitet på de områdena kommer besökarna till webbplatsen ändå.
Något som hjälper mig att skapa en bra och tillgänglig webbplats är CMS:et SiteVision som runt 100 kommuner (av 300) använder sig av. Jag har inte särskilt stor erfarenhet av andra stora CMS (Content Management System) men kan ändå säga att SiteVision tillhör ett av de bättre. Bara en sådan sak som att det är plattformsoberoende är ett stort plus. Jag är ju en Apple-anhängare så det gör mig glad och det fungerar även i Linuxmiljö och det är så det ska vara också. Upptill användaren att välja.
Det blev ett rätt så nischat blogginlägg med teknisk inriktning men det känns jättebra att få chansen att få bygga upp en kommuns webbplats från grunden och jag är övertygad om att det kommer bli riktigt bra. Tyvärr kommer jag få arbeta i PC-miljö och ge upp min underbara MacBook Pro, något jag inte gjort på många år, men det får gå. Hoppas bara Microsoft spottar ut ett vettigt operativsystem nästa gång så man inte behöver lida vid ett tio år gammalt operativsystem som XP, eller ett dåligt utvecklat Vista, varje dag. Vet dock inte om jag får ta del av Vista eller ej, men det känns som det kvittar. Jag hanterar allting och när det kommer till kritan fungerar SiteVision faktiskt bättre i Internet Explorer än i Safari…tyvärr. Webbplatsen kommer i alla fall garanterat att funka i alla webbläsare och system. Jag lovar.

9 kommentarer

Grattis Petter! Tråkigt för Högskolan men jättekul för dig!
Marianne

Grattis grattis! Jag är himla glad över att få tillbaka dig som arbetskompis (tillsammans med 7000 andra, men ändå) och övertygad om att du kommer att göra underverk med halmstad.se

Får väl också säga grattis – igen. Men det är så trist att förlora dig som jobbkompis.