banksy vs. museum – ställer ut i bristol

Så ska Banksy efter flera års ”vandalisering” på museer ställa ut på riktigt. Tidigare har han tagit gamla målningar värdelösa målningar (eller målat själv), förändrat dem genom att smyga in moderna objekt för att sedan smuggla in det ”nya” konstverket på välansedda museer som National Museum. I exemplet nedan, klassiska figurer från, kan det vara 40-50-tal, i förgrunden och i bakgrunden en förlist oljetanker och personer i skyddskläder som puttar på en tunna med tveksamt innehåll. Klockrent tycker jag.

En ny-gammal målning av Banksy
En ny-gammal målning av Banksy

Och nu ska han alltså ställa ut på museum, tillåtet och accepterat (kanske beror på vem man frågar i och för sig). Själva utställningen heter ”Banksy versus Bristol Museum” och pågår mellan 13 juni och 31 augusti. Nedan en trailer om utställningen.

Enda problemet är att jag inte har någon resa inplanerad till Bristol, men jag är bra sugen på att se utställningen. Jag har varit ett stort fan under några år och höjdpunkten hittills var när brorsan tog med mig runt på Londons gator för att kunna se något av hans verk live. Det blev dock ”bara” målningen på en vägg vid någon form av postcentral i London. Det verkar som de inte vågar eller vill ta bort den eftersom den blivit kult inom streetart-kulturen, trots att den är allt annat än diskret, och väl är väl det. Nedan två bilder från min flickr.
Banksy CCTV Wall Painting
"One nation under CCTV"

Police taking a photo
I nedre vänstra hörnet står en polis och tar en bild med sin mobilkamera.


Läs mer (eller ja, det finns inte så mycket mer att läsa, men ändå) på Banskys site.

1 kommentar