intressant snack om bloggdöden, twitter och webb 2.0

Det har länge snackats om bloggdöden. Dagen då bloggar upphör att existera (i värsta fall). Ofta är det sammanbundet med att en känd profil slutar blogga. Som exempel då Marcus Birro slutade blogga som deeped uppmärksammat i sin blogg. Han påstår att blogga inte är något projekt utan en livsstil och jag kan inte annat än hålla med. Kanske inte just om att det är en hel livsstil men ändå en stor del av en livsstil. Det är inget som har en början och ett slut som ett projekt. Det är något man håller på med och som är en del av det dagliga livet. Kanske kan det kallas livsstil ändå. Jag gör det på hobbybasis och mer eller mindre frekvent men jag avundas de som får till bra och tänkvärda inlägg varje dag. Som en mindre nyhetsredaktion bestående av en person. Imponerande.
Johan Ronnestam blev för några dagar sedan intervjuad av TrendTV om just bloggar, Twitter, Facebook och sociala medier i allmänhet. En intervju jag tittade på med öppna ögon och öron. Intressant och mycket aktuellt och bra genomfört. Nedan kan ni se hela intervjun.

Personligen är jag övertygad om att inte bloggar kommer ”dö”. Jag tror inte heller vi kommer sluta mikroblogga. Som Ronnestam säger, vi är inte tvunget bundna till Twitter som varumärke men mikroblogging i någon form kommer att bestå. De flesta medlemmar på Twitter är dock något som kallas lurkers som det kallas i community-sammanhang. Personer som gärna följer andras diskussioner och inlägg i communitys men som själva inte bidrar själva med något i form av statusuppdateringar och liknande. Som exempel finns runt 75 000 svenskar på Twitter men bara fem procent av användarna står för 75 procent av alla tweets. De flesta är dessutom fokuserade på webb/IT, baserat på en mycket icke-empirisk undersökning av mig själv. Lite tråkigt att inte gemene man använder Twitter eller liknande till något vettigt. Det kan nästan liknas vid fildelning. Hur kul hade det varit om alla bara leechat, alltså försökt ladda ner utan att ladda upp?
Fortsätt blogga, eller varför inte börja, och ni 95 procent som sällan eller aldrig twittrar. Dra igång mikrobloggandet, öka konversationen och hjälp till att driva det här framåt nu!

2 kommentarer