grattis alla vänsterhänta!

Inte visste jag att påven var Treckare

Det den 13 augusti och det är vänsterhäntas dag! Det var nära jag missade det och som stolt vänsterhänt känner jag mig givetvis hedrad av att ha en egen dag. Det var banne mig inte så lätt förr i tiden. Från Wikipedia:

Traditionellt har vänsterhänthet betraktats som ett lyte. Åtminstone till sent 1960-tal förekom det i Sverige att man tvingade vänsterhänta använda höger hand i skolan, och de utpekades som obegåvade när de inte klarade av det lika bra som jämnåriga högerhänta elever.

Som tur är så är det skillnad nu för tiden. Det finns till och med teorier om att vi både kan multi-taska (ursäkta uttrycket) bättre och att vi är betydligt mer kreativa än högerhänta:

Suppose there were one thousand pieces of popcorn and one of them was colored blue. Right-handed people–using the linear sequential processing style–would look at the popcorn one at a time until they encountered the blue one. The left-handed person would spread out the pieces of popcorn and look at all of them to find the one that was blue. A side effect of these differing styles of processing is that right-handers need to complete one task before they can start the next. Left-handers, by contrast, are capable and comfortable switching between tasks. This seems to suggest that left-handed people have an excellent ability to multi-task, and anecdotal evidence that they are more creative may stem from this ability to multi-task

Studier visar också att vi i historiskt sett är smartare än genomsnittet:

In his book ”Right-Hand, Left-Hand”, Chris McManus of University College London argues that the proportion of left-handers is rising and left-handed people as a group have historically produced an above-average quota of high achievers. He says that left-handers’ brains are structured differently in a way that widens their range of abilities, and the genes that determine left-handedness also govern development of the language centres of the brain.

In his book ”Right-Hand, Left-Hand”, Chris McManus of University College London argues that the proportion of left-handers is rising and left-handed people as a group have historically produced an above-average quota of high achievers. He says that left-handers’ brains are structured differently in a way that widens their range of abilities, and the genes that determine left-handedness also govern development of the language centres of the brain.

Jag har dock alltid varit stolt vänsterhänt och vi är runt 7-10 procent av världens befolkning som är det. Så grattis (eller vad man nu kan säga) till mig och alla andra vänsterhänta.
Förresten, inte visste jag att påven var Trekkare? Och jag vet inte heller om han är vänsterhänt, men han är spooky och håller upp vänster hand. Det räcker för mig.

1 kommentar