ipad – ett köp först nästa gång


Jag är lite sen med att skriva något om iPad. Tänkte inte gjort det alls faktiskt. Men så blev jag tillfrågad av en vän på Facebook om vad jag tyckte om iPaden (som den Apple-nörd jag är) och svaret blev så långt och utförligt att de kan publiceras här också. För vad vore min blogg egentligen utan en kommentar om Apples senaste släpp, iPad. Eller släpp och släpp, om 60-90 dagar har de som vill möjliget att köpa.
Jag kan konstatera att den helt klart har potential. Med iWork-sviten och iBook med e-böcker så kommer den bli mer än bara en media-platta i hemmet. Den kommer förmodligen att få en hel del användare på skolor som arbetsverktyg.
Men den har några problem. En del är anknutet till att mycket av funktionaliteten är förbehållet USA just nu. Appen iBook kommer inte till Sverige till en början vilket begränsar användningsområdet. Vi kan inte heller köpa filmer och serier via iTunes ännu vilket också gör den lite trist. Det är också detta som gjort Apple TV helt meningslös i Sverige.
Sen finns där några hårdvaru-issues. Den saknar helt obegripligt kamera. Den borde ha två. Den saknar GPS. Också obegripligt faktiskt. Sen är det anslutningsmöjligheterna. Den har wifi men alla modellerna har inte 3G. Och ska man ha två abonnemang? Ett till iPad och ett till iPhone? Det blir dyrt. För den saknar ju även telefon och man måste ju ha en mobil. Nej, jag vill i så fall behålla min iPhone och surfa på iPad med iPhone som trådlöst modem.
Men det här är, trots lite småfel, början på något nytt och omdanande. Och det blir bara bättre. Det är en bra början med ett förvånande lågt pris så det är spännande. Ingångspriset är $499 (ca 5000 kr) och det är rätt lågt.
Skriver detta på min iPhone just nu och det fungerar utmärkt för mig. Den uppfyller alla mina behov så det blir ingen iPad för mig, just nu. Men jag har ju inte känt på den ännu i och för sig. När nästa version kommer är jag helt klart en kund. Fixa smågrejerna först bara Apple så får ni 5000 av mig också. I utbyte mot en ”tablet” som den kallades fram till i går.

2 kommentarer

Jag håller med. Dock blev iPhone intressant först när tredje generationen släpptes, enligt mig.
Det känns som om jag kan leva med att ha ett ”glapp” mellan min iPhone och min MacBook Pro…

Första iPhone 1st gen var ju riktigt kass egentligen och bara byggd för den amerikanska marknaden. När 3G kom så hände det grejer och jag var en av dem som stod i kö för att få tag på en direkt. Men nu har jag 3GS och den är betydligt snabbare, något som jag faktiskt störde mig på med 3G så jag är glad att jag bytte.
Visst kan man leva med det glappet. För mig är det egentligen inte så stort glapp, för jag har inte så ofta tänkt att jag saknar något däremellan. Jag har helt enkelt inte behovet just nu. Jag är nöjd med min MacBook Pro där jag kan köra alla de applikationer jag vill köra, samtidigt. Men när sonen blir lite äldre och priset lite lägre eller lite bättre hård/mjukvara på iPad så är den ett givet köp. Jag kommer ju inte investera i skärmar och DVD till bilen i alla fall. Det blir en iPad! Barnprogram on demand! 🙂