studiofotografering med en iphone 3gs

Fotografen Lee Morris tröttnade på alla som klagade över att de inte kunde ta likadana bilder som honom så han bestämde sig för att ta den sämsta möjliga kameran och ta grymma bilder ändå. Vilken ”kamera” valde han? En iPhone 3GS. Och resultatet blev, som väntat, riktigt bra ändå. Givetvis efter retouch och lightboxar till förbannelse. Men vem som helst har egentligen vita lakan och hyfsat starka lampor hemma så det bör gå att ordna hyfsade bilder hemma också. Eller så köper man en systemkamera och någon schyst blixt. Nedan ser ni resultatet.

I vilket fall som helst bevisar detta att det inte är tekniken som står i främsta rummet när det kommer till att ta schysta bilder. Jag får ibland beröm för mina bilder men de är tagna med en simpel Nikon D40X och i flesta fall min 50 mm F1.8-glugg på. Komposition är A och O, gå nära, var inte rädd för att röra på dig, ställ dig inte rakt upp och ner och ta bilden. Lägg dig ner eller ställ dig på huvudet om det behövs.
Att iPhone tar rätt dåliga bilder är ingen nyhet men om man till exempel tittar på kamerastatistiken på Flickr så dominerar faktiskt iPhone 3G bland alla kameror och det är inte vilka kameror som helst som sällskapar den.

Klicka för att se större

Detta handlar definitivt inte om att iPhone är den bästa kameran utan just för att det är så enkelt att dela med sig av bilder från den. Och de kan faktiskt bli helt OK bara du komponerar bilden på ett bra sätt. Och undviker Hipstamatic som börjar bli jäkligt uttjatat nu.
Här kan du kan läsa mer om fotoshooten och se fler bilder. Tack Lars-Göran för tipset!

3 kommentarer

Dina bilder är ganska dåliga. Komposition är inte din starka sida och efterredigeringen är inte heller mycket att komma med. Du skulle knappast klara dig som fotograf.

Ouch Roger. Det var hårda och nästan lite elaka ord men ordet är fritt. Nu var det inte mina bilder det handlade om främst här. Du får gärna posta en länk till dina bilder så jag kan se hur man ska göra det istället.

Sen är jag inte fotograf och aspirerar inte direkt att bli det heller. Du ser ut att behöva en hel del hjälp med webbdesign. Var och en gör vi vad vi är bra på. Och jag tycker jag är bra på att ta bilder, även om jag inte håller för det professionellt.
EDIT: Måste bara tillägga, trots att det verkar defensivt, att bilderna på Flickr är en salig blandning av hyfsat bra bilder och sämre bilder. Använder inte bara tjänsten till de bästa och mest bearbetade bilderna utan även till en del iPhone-uppladdningar (som är bloggposttemat) och en del SOOC-bilder, dvs. ingen efterbearbetning.