grilla ribs – "indirekt style"

Ända sedan jag köpte min underbara vita Weber Master-Touch i våras har jag velat prova att grilla kamben, baby back ribs eller revben men inte riktigt haft koll på hur man gör eller tid och tålamod för den delen (för det krävs). Så hittade jag den fantastiska BBQ-skolan av Johan Cramby (via Ulrika Good). Hela BBQ-skolan är en orgie i grill vilket kan få vem som helst att vilja gå ut och grilla. Jag läste hans anvisningar noga, och tog mig även vidare till grabben som är snäppet värre, Meathead som du hittar på amazingribs.com. Hans sajt måste du nästan kolla in, oavsett grillfanatiker eller inte. Där finns allt. Allt! Bland annat hur du gör Kansas City Classic Barbeque Sauce, en buyers guide för dig som inte vet vilken grill du ska köpa eller en ruggigt komplett steg-för-steg-guide i hur du grillar dina ”Last Meal Ribs”.
Jag kan verka fanatisk i allt det här men jag spenderade minst en timme på hans sajt utan problem. Och det var det värt. För i går provade jag att grilla kamben indirekt på grillen och det blev fantastiskt gott!
Jag följde egentligen allt som står i Crambys inlägg under Wet Ribs (det vill säga indirekt grillade ribs som ligger på länge) men tänkte ändå skriva lite om hur det gick för mig och hur jag gjorde.

Så här grillade jag mina ribs

Istället för att göra en egen rub så köpte jag Adams Rib Rubb och det gick lika bra det. Rub är en kryddblandning som du använder istället för marinad. I kombination med lite olja så blir det grymt. Jag hade tyvärr inte tid att låta kambenen ligga i ett dygn med rub (vilket är önskvärt) utan det blev bara 90 minuter i kylen men det fick fungera ändå.
Adams Rib Rubb
Till glaze köpte jag Sweet Baby Ray’s Barbeque Sauce. Jag har tidigare gjort egen med honung, cayennepeppar, paprikapulver och äppelcidervinäger men jag ville ha lite mer barbeque-touch och jag valde inte fel kan jag säga. En helt underbar sås.
Sweet Baby Ray's Barbeque Sauce
Till grillen när jag köpte den fick jag speciella lådor som man lägger kolen i och placerar utmed sidorna i grillen. På så sätt får man en öppen yta i mitten där man lägger köttet. Har man inga lådor går det givetvis bra att bara lägga kolen på ena sidan och grilla på den andra. Jag fyllde båda lådorna med Webers egna briketter (jäkla märkesfetish tänker ni men de håller faktiskt värmen så sjukt mycket längre än ruttna Statoil-briketter och du vill inte hålla på och fylla på hela tiden. Långvarig värme = bra). Finns att köpa på Cheapy eller liknande. Billigare där än andra ställen.

Grill-setupen
Grill-setupen

I mitten, under köttet ska du ha en form eller ett ett ungsfast fat som du fyller med vatten (helst varmt eftersom det kan kyla ner grillen annars). Det håller kvar fukten och hjälper till att hålla köttet mört.
Ribsen på
Ribsen på

Därefter lade jag på ribsen och slutligen locket på. På min grill finns det termometer i locket och den höll konstant runt 150 grader. Det var egentligen något varmt men det gjorde ingenting. Man får justera lite med spjällen och har man ingen termometer på grillen kan man ju slänga in en stektermometer. Jag köpte inte så mycket den här gången då det var en testomgång. Strax under ett kilo. Det blev perfekt efter cirka 3h och 20 min på grillen och skötte sig mer eller mindre självt. Det enda jag kontrollerade var temperaturen då och då och vände dem någon gång i timmen.

Hur vet man då om de är färdiga?

Det är ruggigt svårt men jag körde testet då man lyfter ribsen i ena änden. Börjar det spricka på mitten så är det i regel färdigt. Man får känna sig fram. Ett annat sätt är att ta fram kniven och skära. Men då riskerar man att slösa man på ofärdiga ribs. Meathead har givetvis flera tips på detta.
Trots att briketterna i ena korgen hade slocknat så höll det värmen fint och det räckte till avslutningen som innebar en kvart över öppen låga och ett jäkla penslande med glaze. Mycket ska det vara.

Och så här blev slutresultatet

Slutresultatet - ser uselt ut taget med en iPhone men det blev grymt!
Slutresultatet - ser uselt ut taget med en iPhone men det blev grymt!

Ärligt talat så blev slutresultatet BÄTTRE än jag väntat mig. Det är nog de bästa ribsen jag ätit och om du bara har ICA:s ribs som referens måste du testa detta innan du dör.
Nästa gång ska jag prova att köpa lite rökspån så de får lite smak från det också. Ska även prova dry ribs någon gång men det kräver lite mer jobb vid grillen då man grillar över öppen låga och kyler köttet genom att hela tiden pensla det med vatten och vinäger.
Och kom ihåg vad Meathead säger:

If you boil ribs the terrorists win

7 kommentarer

Men P! Din grill-setup är ju fel! Du ska ju ha lådan bara på ena sidan.
”2) Weber and other grill manufacturers recommend a method of banking the coals on two sides with a pan of water in the center, underneath the food (shown at right). This concept is called 2-zone indirect cooking and it is an essential concept in good outdoor cooking. But there is a better way.”
http://www.amazingribs.com/tips_and_technique/charcoal_grill_setup.html

I know! Men jag var tvungen att prova oavsett vad Meathead säger. Nästa gång testar jag hans metod. Tror jag får plats med fler då också. Får grilla på några till jul när du kommer hem!

Ser grymt ut Petter! Bra att du visar att det går att göra grym BBQ på en vanlig klotgrill också!

Testade själv för någon vecka sen, kolla in amazingribs hemsida för 2 zone grilling istället för 3 zone som du kör på bilden, gör att du kan grilla större ribs. Fantastiskt gott blev det, som du säger, klart bästa ribs jag ätit! (Använde också Sweet baby rays fast med Honey Chipotle smak)