Internet och kärleken – Gustaf Bratt R.I.P

I natt brann den anrika restaurangen och kulturskatten Gustaf Bratt ner, näst intill till grunden. Det är med stor sorg som många falkenbergare förlorat ett viktigt landmärke för staden och många av oss har sköna minnen därifrån. Det var något av en chock i morse när jag läste vad som hänt (först på Facebook). Många minnen från sköna kvällar gestalas nu av en uppbrunnen ruin.

I kväll skulle Johan Örjansson gjort sommarens sista spelning på Gustaf Bratt. En grym artist och ett riktigt dragplåster i Falkenberg och hans spelningar har blivit något av en tradition på somrarna. Men spelningen ställdes givetvis in.
Men vid 18-tiden hände något. Något som inte hade varit möjligt utan internet. Johan blev kontaktad av en präst i Falkenberg som erbjöd en spelplats utomhus vid Falkenbergs kyrka, utan någon religiös anknytning utan för att visa välvilja, både för Gustaf Bratt och för Falkenberg. Bandet tackade givetvis ja och då återstod bara att bjuda in falkenbergarna.
Hur göra man det på några timmar?
Ett Facebook-event skapades och några statusar publicerades och sedan tog det fart. På nolltid hade hundratals personer återpublicerat inläggen. Att det skulle bli en publik fanns ingen tvekan om.
Det blev en fantastisk spelning med långt över 200 personer i publiken. Alla hade samlats för samma sak. Visa sin kärlek till Gustaf Bratt, Örjansson och Falkenberg. Jag älskar hur internet kan användas för att föra folk samman i ett fysiskt rum kring en sådan här sak. Vi ser det gång på gång och de som på något sätt tvivlar på kraften i människors engagemang i sociala medier måste ta sig en rejäl funderare. Det är inte antingen eller, internet och den fysiska världen hör ihop, det är inte två olika väsen.
Det är både med sorg i hjärtat och med ett leende på läpparna jag går och lägger mig i kväll. Jag avslutar med ett kort klipp från kvällens spelning.
 

1 kommentar