Det enda receptet på rabarberchutney du behöver

Jag har precis kokat ihop rabarberchutney på årets första rabarberskörd (till och med mitt livs första). Jag har inte publicerat särskilt många recept här på bloggen, främst eftersom jag bara kör efter kokböcker och recept.nu och det känns inte lönt att publicera. Däremot har jag ett recept på rabarberchutney som jag faktiskt inte vet var det kommer från från början (så jag kan inte ge någon credd) men min mor har gjort chutneyn i flera år och jag har alltid älskat den. Och nu fick jag chansen att pröva själv. Nu är receptet efterfrågat av minst en person (min kusin @mallanbe) så here it goes:

Rabarberchutney

500 g rabarber i bitar (ca 7-8 stora rabarberstjälkar)
2  skivade rödlökar
1,5 msk ättika
0,75 dl vatten
Ovanstående ingredienser kokas tillsammans i 10 minuter, därefter:
5 dl socker
1 msk mald ingefära (eftersom jag älskar ingefära och hade färsk hemma tog jag en bit ca 4×4 cm istället som jag finhackade)
1,5 msk curry
2 tsk salt
1 hackad färsk spansk peppar
6 hackade torkade aprikoser
Rör samman allt och koka sakta på svag värme i 30 minuter. Rör då och då så det inte bränner i botten. När det svalnat något häll upp på väl rengjorda glasburkar som du förvärmt och förslut.

Några notes från mig själv
Den blir något simmigare i konsistensen än, säg, mango chutney. Men den stelnar något när den kyls sedan. Jag häller upp mina på varma glasburkar direkt och försluter med lock. Då ska det hålla i några månader i kylen. Man kan också frysa burkarna givetvis. Chutney har ju alltid en mognadsprocess och jag antar att så är fallet med denna också. Några veckor i kylen behöver den säkert för att bli optimal, men den går absolut att äta direkt ur grytan.
Den är helt grym på kex/bröd med brie/ädel på. Den går att använda till grillat kött/kyckling. Det är den enda chutneyn du behöver i sommar och har du rabarber hemma är detta det bästa du kan göra av dem. Förutom någon enstaka rabarberpaj. Jag lovar!

25 kommentarer

Tack för receptet. Skall testas till våren när min rabarber tittar fram 🙂 nom nom
Ps: grattis till katten, eller man kanske ska beklaga 😉

Jättegod chutney…istället för färsk chili tog jag frusen vilket går lika bra! Hällde i lite balsamico också! Kommer fortsätta med detta recept! Tack 🙂

Jag vill tacka för de två recepten på chutney. Både rabarberchutneyn och chutneyn på de omogna gröna tomaterna. Bägge blev riktigt goda.

Bra recept utan krusiduller! Jag körde med kockens garam masala i st för curry. Nam nam!

Alltså USCH! Blev grymt besviken! Vill du beskriva smaken? Jag tror säkert den blir bra som glaze på fågel eller fläsk, men inte som den är! 🙁

Oj! Det låter ju trist Josefine! Antingen gillar du inte smaken av curry och lite bett från chilin, eller så har något gått snett på vägen. Det ska vara en behaglig och djup/mustig smak av curry, rabarber och chili. Jag kan personligen äta min med sked. Men smaken är som…

Alltså wow! Supergod chutney, jag bara älskar den!!! Har redan gjort tre omgångar. Så fort jag gjort första och insåg vad gott det var, så efterlyste jag fler rabarber på facebook, eftersom jag hade gjort slut på mina egna för stunden (dock inte enbart på din chutney 😉 ). Den här kommer jag göra varje år. Tack!!!

Så. Himla. Gott! Har gjort jag vet inte hur många burkar av varierande storlek (upp till honung). Råkade ge bort en till en god vän, så nu får jag göra ännu mer framöver… 😉 Men jag undrar. Du som gjort detta förut. Hur länge håller chutneyn? Jag har tänkt att den håller ett år, som sylt, men det kanske den inte gör? Jag har ju massor av burkar stående, som jag hellre ger bort så den blir uppäten, än att den står och möglar…

Remsade frysen på rabarberpåsar med denna chutney. Supergod! Blev lite rinning, som Petter skriver, men andra gången ersatte jag 1 dl av sockret med syltsocker. Perfekt konsistens, enligt mig.

Tack för receptet ! Gör batch nr 2 nu. Den här gången med färsk ingefära och ett antal vitlöksklyftor. Ville ha lite mer syra så jag höfta i lite rödvinsvinäger. Den här chutneyn har gått hem hos alla som fått äran att smaka! Superb till allt från grillen! Kommer göra den igen o igen o igen

Och din poäng är ? Tror du att receptet på länken du delade, inte är tagen från någon annan innan…

Som ni republikaner har för vana att göra – att göra antaganden till höger och vänster helt utan faktagrunder, som är direkt felaktiga. Det förvånar mig inte ett dugg. Jag ”antog” att du är republikan för att du ska förstå min poäng. Gå du hem och ät din rabarberchutney istället.

Tack för ett underbart gott recept!!
Min dotter gjorde den och nu är vi sålda på rabarberchatney. Svårast just nu är att hitta rabarberna.
Mona

Världens bästa chutney! Cirkulerar varje år i mitt Facebookflöde. Helt underbart.

Väldigt god, kokar ihop en just nu, men hade inte aprikoser så jag testar med ett äpple istället.