Pulled Pork – himmelsk mat på en halv arbetsdag

Så tog jag äntligen tjuren vid hornen och bestämde mig för att prova att grilla Pulled pork. Låt INTE rubriken skrämma dig. Ända sedan jag åt Pulled pork på en fantastisk restaurang i San Francisco när jag var och hälsade på min bror, har jag trånat efter att testa att göra det själv. Jag har läst recept och jag har laddat batterierna. Mest för att det tar digra 4-5 timmar att grilla. Något som inte är lätt att få till om man är småbarnsförälder som jag. Ni vet, passa en skållhet grill halva dagen så att inte ungarna får ett Weber-märke i pannan endast värdigt Tengils soldater. Det visade sig dock vara värt den långa tiden och jag kommer att göra det igen. Många gånger.
Jag bestämde mig för att använda ett recept på Pulled pork (främst rubben) av Johan Borssén och hans fantastiska bok Grilla som proffsen!. Jag har dock modifierat receptet något och använde mig av metoder från Jonas Cramby och hans fantastiska BBQ-skola. Here we go!

Pulled pork

1,5 kg benfri fläskkarré (räcker till runt 6 personer om du serverar lite gott bröd och annat krafs till)

BBQ Pork-rub till 2 kg kött (från Grilla som proffsen!)

1 msk mald fänkål (fick givetvis bara tag på hel fänkål men en stund i mortel löste biffen)
1 msk krossade bruna senapsfrön
3 msk mald anchochilipeppar (Santa Marias brukar jag använda)
2 msk starkt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 msk salt
Du behöver också:
1 dl Vitvinsvinäger
1 dl Solrosolja
blanda ovanstående med kryddorna som blir över
Rökflis (jag använde Webers Hickory-flis men vanliga blötlagda vedträn eller liknande går också bra)
Kryddblandningen rubbar du in i köttet en stund innan det är dags att börja grilla. Rubben ovan räcker till runt två kilo. När du BBQ-grillar ska du krydda mer än vad du tror så var inte skraj. Det som blir över ska du använda sedan.
Rigga grillen för indirekt glöd. Jag har en Weber-klotgrill med särskilda fack för briketterna men du kan lika gärna skjutsa briketterna åt sidan i vilken klotgrill som helst.
Värmen ska vara runt 130°C. Det är svårt att få rätt temperatur, det vill gärna bli för varmt men börja lugnt med briketterna och stäm av värmen med en stektermometer vid gallret om du är osäker.
Nu är det dags att börja grilla. Placera först en skål eller liknande med vatten i mellan kolhögarna. Detta förhindrar att köttet blir uttorkat. Glöm INTE detta (gjorde det med ribs en gång och de blev torrare än Wasa knäckebröd).
Placera köttet i mitten så det grillas med indirekt värme. Släng på ett par nävar rökflis, stäng locket och låt spjället i botten och locket vara öppna. Där ska det ligga i fyra timmar. I många recept står det att man ska fylla på med briketter var 45:e minut för att hålla värmen. De verkar köpa briketter på Statoil. Har du vettiga briketter håller de värmen i minst 1,5 h, i alla fall för mig. Men stäm av då och då för säkerhets skull. Och när du fyller på så gör det med briketter som du antänt vid sidan om så du inte tappar värmen. Fyll också på med rökflis så du har jämn rök runt var 20:e minut. Vänd på köttet så då och då så att det blir jämnt tillagat och pensla med olja/vinäger-blandningen så du håller köttet fuktigt.
Efter fyra timmar (som säkert kunnat minskas till 3,5 h med 1,5 kg kött) slår du in köttet i två lager folie och kör det drygt en timme till på grillen. Låt köttet vila en stund. Därefter är det klart!
Du ska då kunna dra isär det ljuvliga köttet med två gafflar till strimlor (därav namnet).

Jag serverade köttet på skivor med vetesurdegsbröd med coleslaw och en god BBQ-sås ringlad över. That’s it. Denna gång blev det Sweet Baby Ray’s Honey Chipotle men är du hardcore gör du givetvis egen BBQ-sås. Det gör jag nästa gång jag gör Pulled pork, vilket är inom en mycket snar framtid.
(fler bilder från tillagningen hittar du i mitt Instagram-flöde till höger eller på copygr.am/peekei