10 tips på appar till iPhone och iPad 2012

Jag listar tio av mina favoritappar just nu. En salig blandning där alla kanske inte är välanvända eller praktiska, men jag lovar, det är riktigt bra och/eller snygga appar som jag stött på senaste året inom musik, bildbehandling, spel med mera.

Nu är det bra längesen jag publicerade en post med mina tips på appar till iPhone. Det är faktiskt så längesen att ingen iPad existerade vid tidpunkten och inte heller så kraftfulla telefoner som vi sitter med i dag. Det här är en högst personlig lista med en blandning av appar som jag använder antingen frekvent eller knappt överhuvudtaget men som är med på listan för mirakulös design och/eller hög användbarhetsfaktor. Godis för ögon/öron helt enkelt och som kan vara inspiration för dig som ska bygga eller beställa en egen app kanske?
Alla länkarna leder direkt till App Store. Alla appar fungerar givetvis på iPad även om de inte ser lika bra ut om de inte är optimerade. Kolla i App Store efter ”+”-tecknet på nedladdningsknappen om det är viktigt för dig.
Så, helt utan inbördes ordning, här kommer mina tips:

Vyclone

Vyclone för iPhoneVad är bättre än social video? Kollaborativ social video givetvis! På Vyclone Inc. sitter några riktiga ess som fått den fantastiska idén att låta oss användare synka ihop videoklipp från två eller flera iPhone/iPad. När alla laddat upp sina filmer till Vyclone sätter appen samman filmerna till ett klipp automagiskt. Du kan givetvis redigera klippen i efterhand, som vilken kamera som ska synas vid vilket tillfälle. Dessutom kan du ladda ner filmen och ladda upp den på valfri videotjänst. Nedan ser du ett klipp från i somras då vi testade den på riktigt för första gången (kräver ju ett par användare och rätt tillfälle). 16:9-stöd har kommit som en uppdatering.
Vyclone i App Store • iPhone/iPad • Gratis

[hr]

Figure

Lek med samplingar i Figure för iPhoneOm du som jag gillar elektronisk musik och kanske även bär på en inre önskan om att skapa egen musik måste du prova Figure från svenska Propellerhead. Ett helt fantastiskt gränssnitt där du kan skissa på samplingar eller bara leka med alla ljudkombinationer. Det är superenkelt att komma igång. Så enkelt att min son vid tre års ålder fixade det direkt. Och där finns tillräckligt med samplingar för att underhålla dig länge. För 7 kronor är den ett givet köp!
Figure • iPhone • 7 kronor
[hr]

Snapseed

Bildredigering med full kontroll med SnapseedJag är en fantast och stundtals mycket aktiv användare av Instagram. Men man tröttnar efter ett tag på de inbyggda filtren eller så fungerar de inte alltid. Snapseed finns till din räddning som förutom att göra ”Instagram”-värdiga bilder ger dig riktigt bra verktyg att förbättra bilder för vad du än ska använda dem till. Den bästa bildredigeraren jag har provat till iPhone/iPad.
Snapseed • iPhone/iPad • 38 kronor
[hr]

Tweetbot

Tweetbot för iPhone och iPad - snyggaste Twitter-klienten i stanTwittrar du? Och använder iPhone och/eller iPad? Då tycker jag du ska köpa Tweetbot på studs! Twitters egna appar har blivit bättre och bättre och försöker väl till och med bli av med dessa tredjepartsappar långsamt men säkert. Tweetbot är dock värd att köpa även om den inte håller för evigt. Pixelexakt design med effekter som faktiskt bidrar till användbarheten och funktionalitet som sträcker sig långt över vad Twitters egna appar har. Till och med ljudeffekterna är av såpass hög kvalité att jag, som normalt sett sträcker mig efter ljudlös-inställningarna, låter bli. Jag twittrar, och använder Tweetbot, till både iPhone och iPad.
Tweetbot för iPhone • 22 kronor • Tweetbot för iPad • 22 kronor
[hr]

360 Panorama

Skapa "riktiga" näst intill professionella panoraman med 360 PanoramaDet finns mängder av panorama-appar till iPhone/iPad. Nu senast kom iOS 6 med inbyggt stöd för panoramabilder (bara med iPhone 5) och länge har t.ex. Photosynth (från Microsoft (!)) funnits tillgänglig gratis. Den som genererar bäst resultat dock är utan tvekan 360 Panorama som inte bara erbjuder panorama utan sfäriska 360° interaktiva panorama. Dessutom finns det ett webbgränssnitt där du kan se dina panoraman i din webbläsare och även bädda in dem på din webbplats eller blogg. Producerat under rätt ljusförhållanden och med en bra kamera (4S/5) så duger det absolut som en enkel lösning för att använda panoraman även professionellt. Välinvesterade sju kronor!
360 Panorama • iPhone/iPad • 7 kronor
[hr]

Facebook Pages

Facebook Pages ger dig riktigt bra kontroll på dina Facebook-sidorAdministrerar du en eller flera Facebook-sidor? I så fall är Facebook Pages nästan ett måste. Den ger dig sidunika notiser, Insights (statistik, om än mycket basala), se över dina administratörer och ALLTID svara som sidans namn (något som ibland strulat i den vanliga Facebook-appen (surprise). Den kan bli bättre, men är helt klart på väg att bli riktigt användbar.
Facebook Pages • iPhone/iPad • Gratis
[hr]

Toca Band

Toca Band - som Figure, fast för barn (och vuxna)Jag hade lika gärna kunnat lista alla appar från Toca Boca här, men väljer specifikt en av de senaste, Toca Band. Alla är givetvis inte lika bra, men utvecklarna har verkligen gjort både oss föräldrar och barnen en tjänst. Välutvecklade, trevliga och lärorika appar för barn (och vuxna) helt utan in app purchases och reklam. Bara det en riktig vinstlott bland allt skräp som finns där ute. Toca Band är en riktigt trevlig musikapp där man arrangerar en orkester precis som man vill och med många fantasifulla ljud. Ett litet minus för att man inte kan byta melodi (två-tre stycken kunde ha funnits med). Även om du sätter ihop orkestern hur du vill blir det lätt enformigt. För 15 kronor kan man dock inte ha roligare.
Toca Band • iPhone/iPad • 15 kronor
[hr]

Clear

ToDo-listor har aldrig varit så snygga och enkla som med ClearDen snyggaste och enklaste ToDo-liste-appen jag sett, någonsin. Ljudeffekter i samma klass om Tweetbot och ett nytänk när det gäller användbarhet och teknik. Fram till alldeles nyligen var den det, men inte särskilt användbar på grund av saknad synkmöjlighet men nu har den kommit med iCloud-stöd och dessutom en app till Macen. Finns inte till iPad ännu dessvärre utan där får du köra iPhone-versionen. Det är dock en mycket enkel app som gör det den ska men om du är en hardcore-användare av ToDo-listor så finns det mer avancerade. Är du gränssnittsutvecklare, så köp på studs! Det är så här gränssnitt ska se ut och fungera.
[hr]

Analytiks

Analytiks ger dig koll på Google Analytics när du är på språngJag har än så länge inte stött på någon bra app till Google Analytics och det är faktiskt rätt märkligt att inte Google utvecklat en själva. Men å andra sidan, statistik i iPhone är inte högintressant och nya Google Analytics fungerar finfint på iPad. Men Analytiks är ett riktigt trevligt verktyg att ha i iPhone om du har en eller flera sajter som du vill kolla upp. Du får den viktigaste besöksdatan och kan dessutom se en riktigt snygg infographic över hur dina besökare beter sig under olika tidsperioder. Lätt värd 15 kronor om du har minsta intresse för att kolla statistik i farten. Om inte annat för att den är snygg. Tips! Glöm inte att kolla i horisontellt läge.
Analytiks • iPhone/iPad • 15 kronor
[hr]

Path

Path - ett personligt socialt nätverk på riktigtPath är ett ”mobile only” socialt nätverk för din iPhone eller iPad. ”Men herregud, ett social nätverk till!”, tänker du, och till viss mån jag själv också. Men poängen med Path är att du ska dela ditt liv med endast dina närmaste vänner. Tidigare hade de i alla fall en begränsning på 150 vänner som max, och jag tror att gränsen finns kvar. Du ska helt enkelt inte lägga till allt och alla, till förmån för ett betydligt mer ”öppet” innehåll (du förstår vad jag menar). Jag är verkligen ingen flitig användare av Path, men tycker det är ett trevligt initiativ. Framförallt är appen riktigt snygg och välfungerande, och det behövs nya idéer när giganternas (ja, jag tittar på er Facebook, Google och Twitter) idéer tar slut.
Path • iPhone/iPad • Gratis
[hr]
Har du ett tips på en app som jag missat eller som du tror jag kommer gilla så kommentera gärna nedan!

3 kommentarer

Du har inte missuppfattat. Det är en av varianterna att göra ett panorama. Det 360 panorama gör är dock lite annorlunda i jämförelse. Man kan interaktivt rotera i panoramat.