Första ölet satt på jäsning – En APA

Då har det äntligen hänt. Jag har bryggt mitt första öl. Dock med guidning av proffs. Min kollega Nils, som varit med i amatör-SM ett flertal gånger (med bl.a. andraplatser som merit), stod för recept och ingredienser den här gången. Det är jag otroligt tacksam för dock då jag istället kunde fokusera på rutinerna och utförandet för att inte klanta till min första egna batch senare. Jag fick dock önska vilken typ av öl receptet skulle utgå från.
Sierra Nevada Pale AleDet vi tog sikte mot var en American Pale Ale och då med en personlig favorit som förebild, Sierra Nevada Pale med relativt stor beska och en fruktighet i smaken. Jag kan inte orda särskilt mycket om hur receptet var konstruerat, mer än att vi använde oss av pilsnermalt från Viking Malt och tre olika sorters humle, där amerikanska Cascade låg till grund. Nu ska det jäsa i två veckor innan vi tappar upp det på flaskor. Därefter sex veckor till på flaska innan det är dags att smaka. Ut bör en välsmakande APA på runt 5 % komma.
Med på bryggningen (som var en klassisk hemmabryggning trots att Nils har ett bryggverk i källaren värt som en mindre bil) var, utöver kollegorna och vännerna Peter och Mattias, min GoPro Hero 3. Jag tänkte att det kunde vara ett bra tillfälle att testa Timelapse-funktionen men det visade sig inte bli så spännande som jag trodde. Det är mest fyra vuxna män som står och tittar i ett par grytor. Men Timelapse-filmer är alltid fett så resultatet av 1800 bilder under fem timmar ser du nedan.

Jag återkommer när vi har tappat upp ölet på flaska, alternativt provsmakat det runt påsk. Nu ska jag börja leta efter utrustning för att sätta igång med första batchen i mitt eget hem. Jag känner att det här kan bli min grej.
Uppdaterat:
Jag har även gjort en Qwiki av dagen som går att se nedan. Jag är nästan mer än lovligt stolt över bror min som är Creative Director för appen som kommer till AppStore inom kort. Eftersom det är en beta har jag inte lyckats bädda in den ännu men du når den via länken nedan.

Play the Qwiki: Learning how to brew an APA