Skapa filmer av dina minnen med Qwiki – med en knapptryckning

qwiki-logoSå är den äntligen släppt. Qwiki för iPhone. Jag har kört en beta sedan ca fyra månader tillbaka och jag är ruggigt imponerad av vad Rasmus och resten av Qwiki-gänget åstadkommit. Jag är också stolt. Stolt över min bror Rasmus som är creative director på Qwiki. Så visst är jag färgad. Men frånsett släktskap så är det en på många sätt imponerande app.
Att skapa video har varit ”the trend of the year” i flera år nu känns det som. De senare versionerna av iPhone och Android har gjort att trenden faktiskt börjat bli verklighet. Kvalitén har höjts drastiskt om möjligheterna att dela med sig av video blir större och större.  Video är här och det växer som informations-/kommunikationsmedel. Appar som Viddy, Vyclone, Socialcam och inte minst YouTubes egen app Capture ska göra det så enkelt som möjligt för oss att tillgängliggöra video på olika sätt och med olika friheter/begränsningar.

Se en av mina Qwikis
Se en av mina Qwikis

In på scenen kommer Qwiki. Qwiki erbjuder ett helt nytt sätt att skapa en story av sina minnen. Direkt i din iPhone. Och det är en imponerande teknik de har fått till. Vi delar med oss av våra minnen på Facebook, Instagram och Twitter men det blir ofta flyktigt och ogreppbart. Åtminstone om det är en större händelse. Qwiki låter dig skapa en berättelse. Det kan vara något stort eller något vardagligt. Appen hjälper dig att ta tillvara på dina minnen, oavsett om det är video eller bilder och göra något mer beständigt som du kan dela med dig av. Givetvis kan du följa andra i appen och dela med dig av dina filmer på både Facebook och Twitter.
Det funkar så att du antingen låter appen själv välja ut media från en händelse som den automatiskt känner av baserat på tid och datum eller så väljer du upp till 25 olika videos och bilder och sätter ihop det själv. Du väljer också ett soundtrack, antingen något av de som ingår eller ännu hellre något i ditt musikbibliotek på iPhone. Givetvis kan du förbättra både filmer och bilder med inbyggda filter på samma sätt som i Instagram-appen eller Facebook-appen. Den stora fördelen, och en av de imponerande sakerna är att det även blir filterförbättringar på videon.
Du bör ladda hem och testa den direkt. Den är gratis. Det är på så många sätt imponerande vad de fått till och jag kommer förmodligen återkomma till Qwiki framöver när jag vet hur det går för dem efter releasen.

Så här ser Qwiki ut in action