Ladda ned all din information från Facebook – så gör du

Ladda ned din information från Facebook
Min mormor och min mamma har skrivit dagbok under stora delar av sitt liv. Och sparat varenda en av dagböckerna. Nu skriver inte så många av oss dagbok längre kanske. Men vad gör vi istället?
Visste du att du kan ladda ned en fullständig kopia av din Facebook-profil? Det kan du! Och det bör du göra. Regelbundet.
Facebook är och blir en allt större del av vårt liv. Du publicerar inte nödvändigtvis så mycket information där längre men du kanske har gjort? Och i ett läge där tjänsten kontinuerligt förändras och andra tjänster stänger ner, senast Posterous som stänger 30 april, känns det extra värdefullt att ta makten över sin egen data.
Jag säger absolut inte att Facebook stänger ner eller skulle kursa. De är alldeles för stora för det. Men man vet aldrig vad som händer. Kanske blir du utestängd från ditt konto utan att få komma in igen, som den här stackars killen. Det är inte lätt att ta en fight med Facebook men då har du i alla fall din data sparad.
Jag har varit medlem på Facebook sedan 2007. Givetvis finns där data som är värt mycket för mig och som jag vill spara till eftervärlden. Det spelar ingen större roll om det är kattbilder eller konversationer med vänner. För mig är det mesta ytterst värdefullt.
Tänk också vad det kan vara värt för framtida (vi snackar långt fram) släktforskning eller forskning kring exempelvis beteendevetenskap om det finns ett par hundra Facebook-profiler tillgängliga att analysera.

Det är riktigt enkelt att spara en kopia av din Facebook-profil. Så här gör du:

Klicka på kugghjulet längst upp till höger.
Välj ”Kontoinställningar” (du kan även, inloggad på Facebook, gå till facebook.com/settings)
Kontoinställningar på Facebook
På efterföljande sida klickar du på länken längst ned till vänster, ”Ladda ned en kopia av din Facebook-information”.
Ladda ned din Facebook-information
På nästa sida får du information om vad som laddas ned och du behöver bekräftar att du vill ladda ner din information.
Därefter är du mer eller mindre klar. Vad som händer nu är att Facebook gör i ordning en kopia åt dig med all din egen data och du kommer få ett mejl när kopian finns för nedladdning.
Väl nedladdad har du en lokal kopia av din Facebook-profil som du kan klicka dig runt i, utan att vara uppkopplad eller inloggad. Och all data finns på din hårddisk.

Det som inkluderas när du laddar ner din Facebook-profil är:

  • Foton eller filmklipp du har delat på Facebook.
  • Dina logginlägg, meddelanden och chattar
  • Dina vänners namn och vissa av deras e-postadresser

Tänk på att spara kopian på ett säkert ställe säkert om du inte vill dela med dig av din information. Alla sekretessinställningar är givetvis borttagna och allt du lagt upp är synligt för den som ser din kopia.
Detta försöker jag göra minst två gånger per år i alla fall. Det borde du också göra.

1 kommentar

Hej, när en laddar hem facebook,är det då html-filer som bara är tillgängliga på nätet? Eller ska man göra något för att få ner dom i en hårddisk? Är det för stora filer för det?