Så snabbar du upp din WordPress-sajt

Jag har under årens lopp, från och till, haft problem med laddtider på min blogg. Jag har använt WordPress i mer än fem år och körde som många andra med ett budgetwebbhotell till en början (one.com). Det fungerar kanske för enklare sajter och om man inte har några större krav på laddtid och upptid men för två år sedan fick jag nog och bytte till FS Data istället. Laddtiden förbättrades en hel del, men det var fortfarande en relativt seg sajt. Och bryr man sig minsta lilla om SEO så vet man att Google älskar snabba sajter.
Så när Jonathan Sulo publicerade en uppdaterad guide till en snabbare WordPress-installation så tog jag mig i kragen och satte igång. Eller satte igång och satte igång. Jag lade ner max en timme på de första insatserna i guiden och det hade solklara resultat på hastigheten.
Innan jag startade guiden gjorde jag ett laddtest med verktyget GTmetrix för att ha något att jämföra med. Den visade onekligen rätt dystra siffror. Betyget D enligt YSlow och en laddtid på 6,56 sekunder. Storleken på sidan var 1,47MB. Och i en tid då mobila besökare blir allt fler är det långt från OK, oavsett vilken sajt det handlar om egentligen.
Sajten innan optimering
Efter de första insatserna, med förändringar i .htaccess, uppdatering till PHP 5.5 och installation av WP Supercache (med Jonathans inställningsrekommendationer) såg jag direkta resultat.
Storleken på sidan är nu nästan hälften jämfört med innan och sidan laddar på 3.71 sekunder. Alltså nästan tre sekunder snabbare än än tidigare. Betygen för Page Speed och YSlow ser också mycket bättre ut.
Petterknutsson.se efter optimering
 
Och då är jag inte ens färdig med hela guiden ännu. Jag ska lägga till att jag tog bort två tillägg/widgets samtidigt som jag gjorde optimeringen. Den ena visade mitt Instagram-flöde och den andra en spellista från Spotify. Nu ska jag jaga fatt på snabbare sätt att visa åtminstone Instagram-flödet.
Så sätt igång själv nu, och optimera din WordPress-installation med den grymma guiden som du hittar hos FS Data. Låt oss göra webben snabbare!
Dessutom är det kul att leka webbtekniker för en liten stund.