Arbetsplats 3.0 – Framtidens kontorsmiljö

Arbetsplatserna för oss kontorsarbetare har gått från att vara slutna kontor med stängda dörrar till mer och mer öppet (jag bortser medvetet från 20/30-talets textproduktionsindustrier med öppna landskap och maskinskrivning som enda punkt på agendan. Det var enklare att närma vid boskapsskötsel när det kommer till fysisk arbetsmiljö). Fler och fler går över till öppna landskap där mobilitet och samverkan främjas något. Men räcker det? Jag anser att det inte gör det.

Ett exempel på en stimulerande arbetsmiljö hos Skype

För att locka framtidens medarbetare krävs något helt annat. Arbetsplats 3.0. En stimulerande miljö där all teknik finns tillgänglig men som inte är i vägen. Blixtsnabbt internet, dynamisk belysning med dagsljusinsläpp och eluttag överallt är en självklarhet. Planlösningen behöver inte alls vara öppen utan varierande. Men det ska vara upptill medarbetaren själv hur man vill arbeta under dagen. Ett mindre kontor att sitta i kanske passar ena dagen medan ett workshop-liknande rum passar den andra dagen. Eller varför inte arbeta i en caféliknande miljö.
Netzkern’s Wuppertal Headquarters - Också stimulerande
I San Francisco har ett ställe som kallas Workshop Café öppnat. De erbjuder i princip allt jag nämnde ovan. Plus kaffe. Och det till en summa av $2 i timmen. Din närvaro registreras i deras egen app och du bli debiterad därefter. Varken mer eller mindre. Och du riskerar inte att bli bortsjasad av någon irriterad caféägare. Men det är en affärsidé det, och något jag kanske inte tror helt på i Sverige. Kanske i Stockholm, men på mycket få ställen utöver det. Men idén är så fenomenal. Detta behöver företag, myndigheter och kommuner anamma. Varför är det så att behovet av en sådan här verksamhet uppstår? Jo, för medarbetare av i dag kräver mer, och kräver något annorlunda. Något mer stimulerande.
Det är genom möten som kreativitet och nya lösningar i arbetet föds. Men inte genom möten som de ser ut i dag. Vad vi behöver i dagens kontorsmiljöer är platser att träffas över gränser och spontant där man befinner sig för tillfället.Vi behöver mindre ytor som får oss att känna oss bekväma. Vi behöver givetvis lära oss att planera de lite mer uppstyrda mötena, men det är ett helt annat blogginlägg. Jag kräver inte att alla kontor helt plötsligt ska se ut som Google HQ. Men någonstans måste man börja. Nu börjar jag striden. För arbetsplats 3.0.
Läs också Linda Nordgrens blogginlägg ”Efter flextid är det dags för flexplats” som är mycket intressant i sammanhanget.
Vad tycker du? Har arbetsplatser av i dag vad som krävs arbetsmiljömässigt?