Entréträdgården är klar!

Projektet som beräknades vara klart innan semestern och till en budget som motsvarade en tredjedel av vad slutsumman till slut blev, är nu i princip klart. Jag började i april och det tog trots allt ett par dagar av min semester. Nu är även asfalteringen på den breddade uppfarten på plats. Givetvis är det en del växter som ska på plats som får väntas lite med men grunden är i alla fall satt och det var målet. Att blogga om trädgårdsprojektet var nästan svårare än arbetet men här hittar du ritningen jag utgår från.

Gräsmattan ska egentligen vara grön på bilden, men det var mitt under den svåraste torkan

En bit in i all grävning, för flera månader sedan, såg det ut så här men bilden är tagen från andra hållet. Det är minst sagt en stor skillnad och jag är mycket nöjd med hur det har blivit. Nu håller jag bara alla tummar för att inte ogräset ska få ett för hårt grepp i singeln framöver.
trädgård
Och framförallt, jag har gjort allt själv. Eller ja, jag hade aldrig klarat det utan min pappas hjälp. Tack pappa! Och tack alla andra som hjälpte till att lassa ut över 14 ton material, Richard, Skalis och mamma. Och givetvis Helena!

I korthet är bland annat det här planterat entréträdgården:

Jag kan faktiskt lämna datorn och ägna mig åt lite hederligt kroppsarbete iblandStensättningen är ingen märkvärdig utan standard 40×40-plattor som är stilrena, slitstarka och bland det snyggaste enligt mig. Singeln blev, trots viss skepsis, riktigt bra. Det är helt vanlig gårds-/natursingel som dessutom är riktigt billig jämförelsevis. Stålkanter som kommer att rosta snyggt skiljer rabatterna från singeln och övrig plantering.

Vad har jag lärt mig?

  • Trädgårdsprojekt tar tid (det visste jag men det tar lätt längre tid än vad man tänkt sig)
  • Trädgårdsprojekt kostar pengar (det visste jag men det blir lätt dyrare än vad man tänkt sig)
  • Hjälp från mödrar, fäder, släkt och vänner kan inte överskattas
  • Det oväntade kan hända (som att proffshjälp nummer ett, min far, fick ryggskott dagen innan en leverans av 14 ton material)

Jag förevigade en del av allt arbete med en timelapse. Har du tre minuter över så kan du se hur vi slet en högsommardag i juli. Men det var värt det.