Tips för att komma igång med screencasts

Nyligen har jag gjort flera filmer där jag spelat in min skärm, kallat screencasts, och jag har upptäckt vilket otroligt hjälpmedel det kan vara med en förhållandevis liten insats. Jag har under åren använt tekniken för att spela in små tips och trix, inte minst när jag jobbade som webbstrateg i en större organisation där det ofta var snabbare att spela in något än att beskriva det med text och skärmdumpar. Jag tänkte dela med mig av ett par tips för hur du kommer igång med skärminspelningar.

Skriv manus först! (som du pratar)

Nu behöver du givetvis inte skriva ner i detalj allting du ska säga, men följer du mitt flöde så hjälper det om du skriver ner manus och/eller en eventuellt ”storyboard”. Dels får du ett flow i inspelningen sedan, och du utmanas också att tänka till före. Skriver du ett omfattande manus som du kommer läsa så tänk på att skriva i talspråk. Och det är svårare än vad du tror så öva lite på det.

Spela in (snygg) video

När jag spelar in min skärm använder jag det helt fenomenala programmet Screenflow. ”Tyvärr” finns det bara till Mac, men det är nästan värt att köpa en Mac bara för att få tillgång till programmet. Skärminspelningsprogram till PC känner jag inte till lika väl, men en kvalificerad gissning är att Camtasia har det du behöver (dock rätt mycket dyrare än Screenflow). Finns också till Mac. För kortare filmer där funktion går före form så kan jag starkt rekommendera webbtjänsten Screenr där du kan spela in video på upp till fem minuter gratis direkt via webbläsaren. Dock utan möjligheter till efterbearbetning.
Ska du göra en lite mer professionell demo-/instruktionsvideo så rekommenderar jag starkt att du spelar in skärmen först, för att därefter lägga till speaker/ljud. Du slipper då stakningar och långa utlägg där det blir fel i mitten eller slutet och du behöver göra om allt.
Med Screenflow spelar du in hela skärmen för att göra inzoomningar och panoreringar i efterhand. Ett tips, om du tänker visa skärminspelningen på TV eller snyggt på webben är att skapa ett projekt i 1080p i Screenflow innan du sätter igång att spela in. Annars får du i regel svarta sorgkanter i kanterna och det ser bara tråkigt ut.

Lägg på (bra) ljud

När jag spelar in rösten så använder jag en hyfsad kondensator-mic från Apogee. För mig är vettigt ljud A och O. Har du en bra video med ”headsetmicljud” så blir det aldrig bra. Nästan oavsett innehåll. Lägg därför lite pengar på en vettig mikrofon. När jag spelar in mitt ljud använder jag det förstnämnda manuset, eftersom det borde passa videon jag precis spelade in. Här tycker jag det är viktigt att få rätt ton på hela filmen.
Jag försöker alltid spela in allt ljud vid ett och samma tillfälle. Dels så är jag inget speakerproffs som kan sätta exakt samma ton/röst vid varje tillfälle och dels gäller det att akustiken inte skiljer sig. Det kan också handla om en så enkel sak som avståndet till mikrofonen. Så sitter du inte och ruvar på en proffs-studio, sätt allt ljud vid ett och samma tillfälle.

Komplettera med musik

Jag har ofta använt någon form av ljudslinga som går i bakgrunden. Här gäller det att ta det lugnt eftersom det lätt kan bli för störigt (vilket det också blivit i vissa av mina videor). Fördelen med en ljudslinga är att det aldrig uppstår den där tystnaden där tittaren undrar om det händer något över huvud taget. Det kan också skapa/förstärka en känsla du vill uppnå. Till en utbildningsfilm behöver du förmodligen inte något musikspår men till en kortare demovideo kan det vara lämpligt.

Använd zoom, panoreringar och markeringar (med måtta)

Det skärminspelningsprogrammen (oftast) är så bra på är efterbearbetningen där du kan zooma in och panorera till det du pratar om för tillfället. Det gör att tittaren inte behöver anstränga sig för att hitta din musmarkör eller vad du för tillfället pratar om. Ta det dock lugnt med åkningarna! Här finns en viss sjösjukepotential där du får försöka att använda det med måtta, men ändå så det blir intressant. Försök också ta bort/snabba upp passager som är alltför långsamma. Screenflow har också stöd för att lägga in textrutor, förstärka musklick och visa vad du skriver på tangentbordet. Vill du ha en ännu mänskligare sida kan du samtidigt spela in en video på dig som du kan alternera mellan/fälla in i videon (detta är dock mycket svårare att få till snyggt, no offense)

Håll det kort!

Som med så mycket annat, håll det kort! Ingen orkar lyssna/titta på något långdraget där det inte händer något. Tänk på att tittaren faktiskt har en pausknapp och en spolningsfunktion, så du kan hålla ett relativt högt tempo (även om jag i filmerna nedan kör rätt så långsamt och så pedagogiskt som möjligt). Under fem minuter bör du ha som någon form av gräns, såvida du inte demonstrerar styrsystemet för ett kärnkraftverk.

Resultatet då?

Jag har mycket kvar att lära, men har på riktigt börjat förstå styrkan i screencasts. Både som verktyg i utbildningar och i marknadsföring av en produkt eller tjänst. Nedan kan du se två exempel på filmer som jag gjort. Den ena gjorde jag på min tidigare arbetsplats, Halmstads kommun, och den andra på min nya arbetsplats. De två filmerna fyller också två olika syften även om de är rätt lika varandra. Den första ska vara lite mer instruerande medan den andra fokuserar på de stora dragen och funktionalitet ur en marknadsföringssynpunkt.

Om det sociala intranätet jag projektledde och införde i Halmstads kommun

https://vimeo.com/85248686

Om sociala intranät på min nya arbetsplats, SiteVision


Vad tycker du? Har jag missat något i mina tips?