Därför har du mycket att lära av The Monster Project

Barn är kreativa. Vuxna är det inte.
Nja, kanske är det inte så illa. Men barn har ett och annat att lära oss vuxna om kreativitet. Katherine Johnson heter en kvinna som startat projektet The Monster Project. Projektet går ut på att förskolebarn får rita monster som sedan illustratörer tar över och gör ”verklighet” av. Syftet? Att hjälpa barn att inse kraften i sin egen kreativa potential och sitt sinne. Och se att deras egna idéer tänt en gnista i andra människor.
Så vad kan vi lära oss av har vi att lära oss av det här i arbetslivet?
Jag sitter ofta och ritar med mina egna barn och i deras värld finns inga begränsningar. Ett hus kan ha en raket på taket som kan ta dig till Mars, en prinsessa har ett monster med fyra ögon som husdjur. Och jag försöker hänga med, så gott det går.
Jag vill påstå att vi dagligen behöver utmana oss själva och våra kollegor att tänka utanför boxen. Ett slitet begrepp måhända, men våra idéer stoppas alldeles för ofta, oftast av oss själva (”nä, det här var en dum idé”) eller av så tråkiga saker som budget och styrgrupper.
Vi behöver hitta sätt att skapa och realisera våra egna idéer och stödja våra kollegor att göra detsamma. Och det ska inte behövas en kickoff eller ett ”kreativt möte”. Detta behöver göras dagligen. Hela tiden. Att bara göra utan att det ska krävas en förstudie som kväser idén.
Alla har vi varit barn. Du besitter fortfarande en kreativ kapacitet. Det handlar bara om att du behöver hitta den inom dig. Lek med Lego tillsammans med dina kollegor. Spela TV-spel. Måla en teckning. Gärna med kritor för att ta dig tillbaka till när du fortfarande hade ett fritt sinne, utan begränsningar.
Just nu finns det över 100 monster på sajten, och om du gillar projektet kan du backa upp det på Kickstarter.

Se en video om projektet